Пиронкова на осминафинал в Сидни



12-01-2015 00:00 | Станко Димов
Най-силната българска тенисистка Цветана Пиронкова се класира за осминафиналите на турнира в Сидни от категория "премиер", който спечели през 2014 година. В първия кръг на основната схема тя надигра осмата поставена и 12-а в света Флавия Пенета от Италия с 6:3, 7:6(4) за час и половина и така постигна 12-а поредна победа в състезанието.

Тръгналата от квалификациите Цвети започна с пробив двубоя. Италианката го върна за 3:3, но веднага след това пловдивчанката отново постигна брейк. При 3:5 Пенета сервираше за оставане в сета. Пиронкова обечи не й даде никакъв шанс. Поведе с 40:0 и спечели частта още при първата си възможност. Това продължи 38 минути.

В следващия сет българската прима започна с убедителен сервис гейм. След това стигна до поредна точка за пробив, но съперничката й успя да се спаси и прекъсна серията от четири загубени гейма при 1:1. При следващото подаване на финалистката от Турнира на шампионките Цвети беше категорична и я проби на нула. След това затвърди без проблеми за 4:1. За съжаление 32-годишната Флавия успя да върне пробива при 3:4. Италианката успя да направи втори брейк за 6:5 и след това сервираше за изравняване на частите. Пиронкова не трепна и върна пробива с гейм на нула.

Стигна се до тайбрек. Двете тенисистки размениха полетата при 3:3 точки като всяка печелеше подаването си. Цвети постигна минибрейк за 6:4, което й донесе два мачбола. 27-годишната българка хладнокръвно реализира първия, за да запише първи успех срещу именитата Пенета в четвъртия двубой помежду им.

Така Пиронкова вече си осигури 80 точки за световната ранглиста, където днес отбелязва спад от 30 позиции и е №67. Това се дължи на отнемането на 495-те точки от титлата в Сидни, защото през 2014 година турнирът завърши на 11 януари.

На осминафиналите във вторник (около 6 часа българско време) Цветана очаква американската тийнейджърка Медисън Кийс, която е 33-а в класацията на WTA. Двете са играли само веднъж. Миналата година в Индиън Уелс Кийс спечели с 6:2, 6:1.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини