Зечири участва в английската лига



01-12-2014 00:00 | Станко Димов
На 1 декември късно вечерта ще се изиграят срещите от втория кръг на Националната бадминтон лига на Англия. Още в дебютното си издание в нея се включиха водещи състезатели от цял свят. Двубоите се предават директно по Sky Sports и Eurosport Asia, а има и стрийминг в интернет.

В турнира участва и една българка. Това е първата ни ракета Линда Зечири, която е лидер на отбора „Лафбъро Спорт“ (Loughborough Sport). В понеделник съставът на левичарката от София гостува на „Съри Смашърс“.

„Лигата е изключително популярна в Англия, може би защото това е родината на бадминтона. За мача ни със „Съри Смашърс“ вече са продадени всичките повече от 1000 места в залата. Така беше и на първия ни двубой в Лафбъро – над 850 зрители и пряко излъчване на мача ни с „Дарби“ по телевизията. Очаква ни трудна среща с един от най-балансираните отбори“, коментира Зечири.

Националката на България в събота стигна до финала на международния турнир в Кардиф, Уелс, където отстъпи на водачката в схемата Беатрис Коралес от Испания след 21:10, 13:21, 13:21.
„Започнах отлично мача. Тактиката ми работеше в първия гейм, който спечелих убедително, и до средата на втория. Тогава, от 13:13, Беатрис заигра без грешка, имаше и късмет при две разигравания, а пък аз направих няколко грешки в ключови моменти. В решителния трети гейм може би трябваше да променя нещо, но не го направих и съперничката се адаптира към моя стил“, коментира Зечири от Кардиф.

Този сезон 27-годишната Линда спечели вече турнирите в Гърция и Украйна и е в топ 40 на световната ранглиста.

Тя вече мисли само за двубоя на „Лафбъро Спорт“ срещу „Съри Смашърс“. Бронзовата медалистка от европейското първенство през 2012 г. в Ландскруна Зечири е първа ракета при дамите и ще срещне в понеделник вероятно холандката Сорая де Фиш Айсберген, срещу която не би трябвало да има проблеми.

Другата голяма звезда на отбора на гостите е шведът Хенри Хурскайнен.Левичарят от Калмар е европейски вицешампион от 2012 година. В състава на „Лафсбъро Спорт“ са и редица английски национали в дисциплините двойки и смесени двойки като Джени Уолуърк, Лорин Смит, Джени Мур и Маркъс Елис.

Регламентът на турнира предвижда по пет срещи във всеки двубой – единично мъже и жени, двойки мъже и жени и смесени двойки. Всяка победа носи една точка на отбора.

За да направи мачовете по-атрактивни Националната бадминтон лига промени официалните правила в олимпийския спорт. Срещите се играят във формат три от пет гейма до девет спечелени точки, а не както е по регламент два от три до 21. При 8:8 няма продължение до две точки разлика, а печели този състезател или двойка, който реализира деветата точка. При 2-2 гейма също има нововъдение. Петата част се състои от най-много пет разигравания. В нея печели този, който вземе три точки, т.е. резултатът може да бъде 3:2, 3:1 или 3:0 точки. Целта е да се динамизира допълнително играта и да бъде по-интересно на зрителите в залата и пред екраните. За разлика от традиционния бадминтон в двубоите тук могат да се правят смени. При контузия на състезател, той може да бъде заменен с друг, а не отборът му да губи мача.

В Националната бадминтон лига на Англия участват общо шест елитни отбора. Тимовете на „Лафбъро Спортс“, „Бирмингам Лайънс“, „Тийм Дарби“, „МК Бадминтон“, „Юнивърсити ъф Нотингам“ и „Съри Смашърс“. Те играят всеки срещу всеки в пет кръга от октомври до април догодина. Следват полуфинали, а първият шампион ще бъде излъчен през юни 2015 година.


 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини