Швейцария спечели Davis Cup



23-11-2014 00:00 | Станко Димов
Отборът на Швейцария за първи път в историята спечели турнира Davis Cup, след като поведе с 3-1 победи срещу домакина Франция в Лил. Така Роджър Федерер и Стан Вавринка имат вече една мечта по-малко.

В решителния двубой капитанът на "петлите" Арно Клеман реши да заложи на Ришар Гаске, вместо на Жо-Вилфред Цонга в мача на първите ракети срещу Федерер. Това се оказа голяма грешка. Първият, който беше титулуван "Бейби Фед" Гаске (заради бекхенда с една ръка) беше напълно безпомощен.

Рекордьорът по титли от Големия шлем и олимпийски шампион на двойки от 2008 г. с Вавринка спечели решителния сблъсък след 6:4, 6:2, 6:2 и записа 50-ата си победа за националния отбор. В целия двубой Гаске не успя да стигне до точка за пробив. На свой ред 33-годишният швейцарец направи пет пробива - един в първия сет и по два в следващите. В заключителния гейм Федерер поведе с 40:0 при свой начален удар и приключи всичко с елегантна къса топка. След това бащата на четири деца падна по очи на клея с насълзени очи.

Успехът направи Швейцария 13-ата страна, която е печелила трофея в 103-ото издание на Davis Cup. Отборът с капитан Северин Люти е в състав: Роджър Федерер, Стан Вавринка, Марко Кюдинели и Михаел Ламер. В неделя, 23 ноември, беше поставен и нов световен рекорд по посещаемост на тенис мач. 27 448 човека гледаха двубоя на стадион "Пиер Мороа".

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини