Трета победа на Пиронкова в Пекин



29-09-2014 00:00 | Станко Димов
Най-силната българска тенисистка Цветана Пиронкова се класира за втория кръг на големия турнир в Пекин, който е от най-високата категория в календара на WTA "преумиер задължителен". Тръгналата от квалификациите наша сънародничка записа трета победа, след като надигра категорично Мария Кириленко от Русия с 6:4, 6:1 за един час и 16 минути игра. На осминафиналите шампионката от Сидни очаква световната номер едно Серина Уилямс.

Цвети проби за 2:0, а след това успя да затвърди пробива. Рускинята съумя да обърне нещата в своя полза и взе четири поредни гейма до 4:3. След седмия гейм 27-годишната пловдивчанка отново взе превес и върна веднага втория пробив на съперничката. В заключителния гейм Пиронкова направи брейк на нула, който й донесе и спечелването на сета.

Кириленко започна втората част с пробив, който обаче българската прима върна тутакси. Цветана продължи да бъде по-активната на корта и направи втори брейк в сета, за да поведе с 3:1. Следващият гейм беше много важен за изхода на двубоя. В него рускинята поведе с 40:15 при началния удар на съперничката, но първата ни ракета успя хладнокръвно да отрази двете точки за връщане на пробива и спечели подаването си. Това прекърши московчанката, която бе пробита на нула, за да поведе Цвети с 5:1 и да сервира за място на осминафиналите в китайската столица. Пиронкова поведе набързо с 40:0 и ликува при третия си мачбол.

За достигането до тази фаза Цветана заслужи 95 точки за световната ранглиста, където от днес е №51. Следващата съперничка на българската прима ще бъде Серина Уилямс, която победи със 7:5, 6:2 Силвия Солер-Еспиноса от Испания. Американката губеше с 0:5 в първия сет, но успя да навакса и в крайна сметка да спечели мача.

Следобяд и Григор Димитров ще започне участието си в Пекин. Петият в схемата български ас среща Фернандо Вердаско.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини