Любомира Бачева: Ще видим пак големи звезди в София



29-08-2014 00:00 | Станко Димов
Любомира Бачева е бивша тенисистка от Топ 100. Талантът й е открит рано, когато печели европейската титла до 14 г. през 1989-а. Участвала е в 7 мача за България във „Фед къп”. Играла е в основните схеми и на четирите турнира от Големия шлем. На турнира на WTA в Ещорил през 1999 г. тръгва от квалификациите и достига полуфинал. На двойки Бачева има две титли (в Будапеща и Казабланка). Достигала е до №68 в световната ранглиста на единично и до №53 на двойки. Миналата година стана европейска шампионка на смесени двойки в София при ветераните „35+”, заедно с брат си Теодор Бачев.
От 2012 година Любомира е част от екипа на БНТ, който отразява Турнира на шампионките. Тя се изявява успешно като репортер и коментатор.


- Любомира, остават само два месеца до третото софийско издание на Garanti Koza WTA Турнира на шампионките. Започваш ли да се готвиш за него?
Да, вече започвам да чувствам адреналин във вените си, когато помисля за турнира. Интересувам се редовно кои могат да бъдат евентуалните участнички през 2014 година. Следя и класацията Race to Sofia на официалната страница. Отсега е ясно, че и тази година в „Арена Армеец” ще видим големи звезди и тенис от световна класа.

- Какво друго очакваш от състезанието тази година?
Ще започна по-отдалече. През 2012 година организацията беше перфектна. Всяка от участничките биваше обгрижвана по 24 часа в денонощието. Разполагаше с персонален шофьор и съблекалня. Всички бяха много впечатлени. Миналата година този стандарт беше запазен, което не е лесно. Тази година отново очаквам БФТ да се справи великолепно в качеството си на домакин на Турнира на шампионките.

- Кога ти беше по-трудно като коментатор и репортер на корта?
Първия ден на първия турнир бях много притеснена – все пак това беше едно ново предизвикателство за мен. Преди първото интервю на корта сякаш главата ми беше празна, но с началото му всички въпроси си дойдоха на мястото и се получи добре. Миналата година вече имах голям опит и знаех какво да очаквам. Беше много вълнуващо изживяване за мен!

- Имаш ли фаворитка сред тенисистките, с които си разговаряла в София?
Всичките са много приятни момичета. Няма да забравя интервюто с Даниела Хантухова, което направихме в тренировъчната зала. Тя отговаряше интелигентно и задълбочено на всички въпроси. Получи се чудесно. Също така шампионката от 2012 година Надя Петрова говори много изчерпателно. Не мога да пропусна и нашата Цвети Пиронкова. След победата в първия си мач, тя не сдържа сълзите си при интервюто на корта и призна колко много й е помогнала публиката за успеха. Беше толкова искрено!

- Миналата година имаше досег до звезди като Ана Иванович и Симона Халеп. Мнението ти за тях?
Ана е изключително земно момиче. Когато загуби последния си мач в групата от Елена Веснина, въпреки че водеше с 5:2 в третия сет, я попитах какво се е случило. Вместо да отговори с някое клише, тя отвърна чистосърдечно: „просто не бях на корта”. Шампионката Халеп е много скромна. Тя отговаряше премерено, но също избягваше заучените отговори.

- Кого искаш да видиш на корта в „Арена Армеец” през 2014 година?
Има още време, но за мен би бил добър вариант в София да дойдат тенисистки от новата вълна, които да се сблъскат с утвърдени имена. Ще е интересно да видим Бушар срещу Кузнецова като пример. Ще се радвам да видим и звезди от ранга на Вожняцки, Цибулкова, Петкович и др.

- Какво да очакваме от Пиронкова?
Цвети е доказала, че е голям боец и съм сигурна, че ще се представи добре. Тя спечели титла в началото на годината и се върна в тенис елита, където е нейното място. Успехът в Сидни я успокои и мисля, че тя ще играе по-спокойно, по- освободено в София. Родната публика я вдъхновява и смятам, че Пиронкова отново ще направи запомнящи се мачове.

- От години живееш и работиш в Ротердам, Холандия. Имаш ли впечатление как работи тяхната федерация?
Първите в различните възрастови групи са привилегировани. Защото те си плащат за тренировките, но по специална цена. Те не получават пари, но ако учат, минават на специален план за обучение. Работи се по много програми в Холандия, но в България федерацията също разработва много проекти – особено за младите тенисисти. Впечатлена съм от визията на президента Стефан Цветков за бъдещето. Просто трябват повече средства за реализацията на всички идеи.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини