Гришо шампион след спасен мачбол



15-06-2014 00:00 | Станко Димов
Григор Димитров спечели турнира на трева в "Куинс клъб" в Лондон. В мача за титлата четвъртият в схемата надигра №10 Фелисиано Лопес от Испания с 6:7(8), 7:6(1), 7:6(6) след повече от два часа и половина игра, като спаси мачбол в края на втория сет.

Първата ни ракета беше подкрепян от много българи от трибуните, както и от своята приятелка Мария Шарапова. Успехът направи 23-годишния Димитров седмият тенисист в историята с трофеи в един сезон на твърди кортове, клей и трева. Той триумфира в Акапулко на хард и Букурещ на червено преди Лондон.

Двамата тенисисти печелеха убедително подаванията си в началото на сета. В шестия гейм две точки за пробив имаше Григор, но 32-годишният левичар ги отрази, за да доведе нещата до 3:3. До края на сета нямаше други възможности за пробив и се стигна закономерно до тайбрек.

В него Лопес водеше с минипробив с 4:2 точки при смяната на половините на корта. Димитров успя да изравни при 5:5. След това хасковлията отрази три сетбола, но при четвъртия се подхлъзна при последния удар и топката спря в мрежата.

Във втория сет отново сервиращите бяха безкомпромисни. В 12-ия гейм бившият приятел на Ана Иванович Лопес стигна до шампионска точка. Димитров я неутрализира с добър втори сервис, а след това с 15-ия си ас доведе нещата до втори тайбрек.

В него Гришо беше неудържим и поведе с 6:0 точки. След това го затвори при 7:1 и така всичко щеше да се реши в третата част.

Тя започна с пробив за испанеца, въпреки че губеше с 0:40. Димитров успя да го върне за 4:4, след като испанецът направи двойна грешка. След това първата ни ракета взе и подаването си и Фелесиано Лопес трябваше да сервира за оставане във финала. Той се справи, но трябва да го прави пак при 5:6 и отново се стигна до тайбрек.

В него размяната на полетата дойде при 3:3. След грешка на Лопес на мрежата, Гришо стигна до шампионска точка при 6:5, но не я реализира, след удар с рамката на ракетата. При втория мачбол, Димитров ликува, след топка в мрежата на съперника.

"Беше невероятен мач. Страхотно е и че идвам тук всяка година и играя на този турнир. Това означава много за менв. Щастлив съм, че спечелих по този начин. Благодаря на всички за подкрепата, беше прекрасна седмица! Мария, благодаря ти, че дойде да ме гледаш", заяви Григор в интервюто на корта.

Той подари ракетата си на Крис Кърмод, който като турнирен директор покани за първи път българина да играе в "Куинс клъб" през 2009 година.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини