Гришо шампион в Акапулко



02-03-2014 00:00 | Станко Димов
Григор Димитров записа най-големия си успех, като спечели титлата от турнира по тенис в Акапулко, Мексико, който е от категория "АТР 500". Четвъртият в схемата българин победи на финала петия Кевин Андърсън от Южна Африка 7:6(1),3:6, 7:6(5) след два часа и 58 минути игра.

Това е втори трофей за първата ни ракета след този от Стокхолм през 2013 година. Успехът ще го изкачи до рекордното за него и родния тенис 16-о място в световната ранглиста, където сега е №22.

В първия сет всеки печелеше подаването си. Имаше общо 5 точки за пробив - две за Гришо и три за съперника му, но всичките бяха отразени. Стигна се до тайбрек. В него Гришо не даде никакъв шанс на своя опонент. Той поведе с 5:0 точки, което обезкуражи африканеца, който е №21 в световната ранглиста. При 6:1 хасковлията стигна до 5 сетбола и с лекота завърши още първия.

Димитров спечели четвърти пореден тайбрек в турнира, след онзи срещу Гулбис на четвъртфинала и двата срещу Мъри вчера.

Във втората част 203-сантиметровият Андерсън направи първия пробив в мача за 2:0 гейма. След това Григор направи отличен сервис гейм за 1:3. При 2:5 българинът вече сервираше за оставане в сета. Той се справи със задачата. След това гигантът от Йоханесбург подаваше за изравняване на общия резултат. Димитров поведе с 30:15, но следващите три точки бяха за Андерсън, който взе сета.

Титлата трябва да се реши в третата част. За съжаление отново Кевин Андерсън стигна до пробив за 2:1. Гришо не се отчая и въпреки натрупаната умора от тежките предишни два двубоя, съумя да върне брейка за 4:4, за което помогна и двойна грешка на съперника. След това приятелят на Шарапова спечели подаването си и Андерсън вече трябваше да сервира за оставане във финала. Той се справи със задачата, но след това Димитров отново спечели подаването си за 6:5. Отново се стигна до тайбрек.

В него размяната на полетата дойде при 4:2 точки за южноафриканеца. Григор изравни за 4:4, а при 6:5 вече имаше шампионска точка. Димитров я реализира, след като при удар на съперника топката закачи мрежата и излезе в аут. След това 22-годишната звезда на световния тенис падна на корта и закри лицето си с ръце.

Титлата в Акапулко донесе 500 точки на българина и чек за 316 400 долара.


 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини