Димитров на финал в Акапулко



01-03-2014 00:00 | Станко Димов
Най-силният български тенисист Григор Димитров победи Анди Мъри с 4:6, 7:6(5), 7:6(3) в мач, продължил почти 3 часа на турнира от категория "АТР 500" в Акапулко, Мексико, и се класира за първи път на финал в състезание от тази категория. За титлата четвъртият в схемата хасковлия ще играе с южноафриканеца Кевин Андерсън. Финалът е в неделя от 5:00 часа наше време.

Това беше неговата пета победа над тенисист от Топ 10 и първа след успеха на финала в Стокхолм миналия октомври, когато надигра Давид Ферер с 2:6, 6:3, 6:4.

Гришо започна мача с проблеми в началния удар, допусна и двойна грешка, което позволи на шотландеца да направи пробив. Във втория гейм хасковлията започна агресивно и поведе с 40:15, но Мъри изравни. След това Димитров имаше още един шанс за рибрейк, но съперникът му го отрази и в крайна сметка затвърди пробива. След това олимпийският шампион от Лондон направи още един брейк за 4:1. Григор реагира моментално и проби на свой ред. При 3:5 българинът сервираше за оставане в частта и се справи убедително. В следващия гейм Анди Мъри поведе с 40:0. Димитров отрази първите два сетпойнта, но при третия не сполучи и първата част завърши след 47 минути игра.

Във втория сет всеки печелеше подаването си. В третия гейм последното разиграване показа всичко най-добро от съвременния тенис - бързина, техника, тактика. То беше спечелено от Григор, което го накара да изригне, а публиката да го аплодира, изправена на крака. Отново се появи плакатът "Григор се ожени за мен?", носен от мексикански девойки. Димитров поведе с 5:4 гейма и принуди британеца да подава за оставане в сета. Мъри се справи, но трябваше да повтори упражнението при 5:6. Шотландецът отново успя и се стигна до тайбрек.

В него Гришо пое инициативата от самото начало и игра намного високо ниво. Размяната на полетата дойде при 5:1 точки за него. След отличен сервис Димитров поведе с 6:3 и реализила третия си сетбол. Така той спечели първа част в четвъртия си двубой срещу Анди Мъри.

Григор започна отлично и третия сет, като направи пробив, срещу видимо разочарования Мъри. Българинът беше безкомпромисен в своите сервис геймове. Стигна се до 5:3 и начален удар на британеца. Той спечели гейма и Димитров застана на крайната линия, за да сервира за място на финала. За съжаление обаче Анди Мъри успя да върне пробива за 5:5. В следващия гейм шотландецът дръпна с 40:0, но Гришо имаше две възможности за спечелване на играта, но не успя да го направи.

Отново се стигна до тайбрек. Българинът поведе с 4:2 точки при смяната на половините. Димитров после стигна до 6:3 и реализира още първия мачбол след топка в мрежата на Мъри.

В другия полуфинал петият поставен Кевин Андерсън надигра Александър Долгополов с 6:1, 5:7, 6:4. Григор води с 3-1 победи срещу африканеца. За последно те играха на Wimbledon миналата година и тогава българинът се наложи със 7:5, 7:6(3), 6:7(4), 6:3.

До момента Димитров има титла от турнира в Стокхолм миналата година и финал в Бризбън - също през 2013 г. И двете състезания бяха от категория "АТР 250". За финала в Акапулко 22-годишният хасковлия си осигури 300 точки за ранглистата, където е №22. При успех и утре, точките стават 500, гарнирани с чек за 316 400 долара.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Internazionali BNL d′Italia
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Рим, Италия
Настилка: Клей
Награден фонд: €8,862,111

Official Website | Livescore
Други новини