Григор Димитров отпадна след голям мач



22-01-2014 00:00 | Станко Димов
Най-силният български тенисист Григор Димитров отпадна на четвъртфиналите на Откритото първенство на Австралия по тенис. Той отстъпи на световния номер едно Рафаел Надал с 6:3, 6:7(3), 6:7(7), 2:6 в двубой, продължил повече от два часа и половина. 22-годишният Гришо взе първи сет на испанеца на турнира в Мелбърн, имаше три сетпойнта в третата част и като цяло игра на изключително високо ниво, с което спечели на своя страна и неутралната публика.

Димитров е най-младият четвъртфиналист при мъжете и най-ниско поставеният (като №22).

Хасковлията започна двубоя с пробив за 2:0 гейма и до края го удържа. В заключителната игра Димитров сервираше за сета. Испанският левичар поведе с 30:0, но Григор пусна в ход първия си сервис и набързо спечели гейма и частта. Така той спази традицията във всеки мач срещу Надал да печели сет.

Във втория Рафа стигна до първите си точки за пробив при 40:15 във втория гейм и успя да реализира втората. Веднага след това Гришо направи рибрейк, подпомогнат и от трите (!?) двойни грешки на испанеца. После 22-ият в схемата хасковлия изравни до 2:2 със сервис гейм на нула, в който наниза два аса, за радост на голямата българска агитка на трибуните на "Род Лейвър Арина". В шестия Рафа стигна до точка за пробив, но Димитров не трепна и спечели подаването си. Надал изглеждаше силно смутен, правеше доста непредизвикани грешки и се радваше на всяка спечелана точка, все едно е взел поне сет.
Стигна се до тайбрек. В него размяната на полетата дойди при 4:2 точки за левичаря от Манакор. Надал стигна до 6:3 и реализира още първия сетбол с феноменален къс диагонал.

В третата част понатрупалият самочувствие Надал проби за 3:2. Димитров не се притесни и то върна при 4:4 след двойна грещка на съперника. В 12-ия гейм Гришо стигна до сетбол при 40:30, но Рафа се спаси и така се стигна до втори пореден тайбрек в мача. Испанецът направи минипробив за 3:1 след едно изумително разиграване, в което българинът направи лоб с удар между краката. Смяната дойде при 4:2. От 3:5 Димитров спечели три поредни подавания и 11 минути след първия сетбол стигна до втори. При него игра смело, но топката излезе за малко в аут - 6:6. Последва и трета точка за спечелване на частта, но Надал оцеля и сам стигна до сетпойнт. Доста щастливо носителят на 13 титли от Големия шлем спечели частта след форхенд на Гришо в аут.

Надал проби и в четвъртия сет с пробив за 2:0 в един 10-минутен гейм. Григор се записа в сета при 1:3. При 2:5 българският ас сервираше за оставане в четвъртфиналния двубой. Димитров отрази три мачбола със смела игра, но при четвъртия изпрати топка в аут и всичко свърши.

Големият шампион Надал не спести похвалите си за играта на Григор. "Още преди два дни казах, че той има всичко, за да стане голям шампион. Стилът му много напомня на този на Роджър. Ако продължава по същия начин, нормалният път на еволюцията му в тениса би била да стигне до най-големия връх. В тайбрека на третия сет, когато той имаше два сетбола, честно казано извадих голям късмет. Щастлив съм от победата и това, че имам възможност да съм на полуфинал на турнира, който толкова много обичам. Имаше много българи по трибуните. Благодаря на зрителите, създадоха страхотна атмосфера. Предполагам се насладихте на този мач, но лично аз се измъчих много в него", призна с усмивка Рафа.

Гришо завърши двубоя с 54 печеливши удари (15 аса) срещу 61 непредизвикани грешки (5 двойни). За блестящото си представяне в Австралия той заслужи 360 точки, с които на 27 януари ще дебютира в топ 20 на световната ранглиста на АТР под №19.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини