Цонга отстрани Федерер в 3 сета



04-06-2013 00:00 | Станко Димов
Французинът Жо-Вилфред Цонга и испанецът Давид Ферер ще определят единия финалист на Roland Garros.

Цонга спря на четвъртфинал Роджър Федерер със 7:5, 6:3, 6:3 за един час и 51 минути игра. Шестият поставен тенисист от Льо Ман изигра страхотен мач и отстрани именития швейцарец напълно заслужено. Федерер направи първия пробив в мача за 3:2 гейма, но Жо-Вилфред го върна, а в края не сета постигна още един брейк.

Французинът започна с пробив във втория сет, който беше достатъчен за успеха. Цонга стартира и третата част с ранен брейк, но този път рекордьорът по титли от Големия шлем го върна за 1:1. След няколко колебливи гейма мощният 28-годишен играч с корени в Конго се стабилизира и довърши съперника, който направи необичайно много грешки в срещага.

Така Жо-Вилфред Цонга за първи път достига до полуфинал в Париж и е първият местен тенисист след Гаел Монфис през 2008 година, който се класира за тази фаза. Последният френски шампион в турнира е Яник Ноа през 1983 година.

В другия четвъртфинал Давид Ферер победи с убедителното 6:2, 6:1, 6:1 сънародника си Томи Робредо и е отново полуфиналист, както и миналия сезон. След три поредни обрата от 0-2 сета Робредо беше с празен резервоар и не оказа сериозна съпротива на четвъртия поставен.

Ферер и Цонга са играли само три пъти, като испанецът води с 2-1 успеха. Двамата играха за последно отново в Париж, но на Мастърса в зала „Берси“ през 2012 година, когато Давид се наложи с 6:2, 7:5.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини