Федерер спечели в 5 сета победа №900



02-06-2013 00:00 | Станко Димов
Великият Роджър Федерер показа, че макар и на години е тенисист, който може да победи всеки, когато е осенен от вдъхновение и има настроени. Вторият в схемата на Roland Garros швейцарец се наложи над №15 Жил Симон след почти три часа игра с 6:1, 4:6, 2:6, 6:2, 6:3. Така той записа 40-и пореден четвъртфинал в турнирите от Големия шлем и победа под номер 900 в кариерата си.

Федерер беше неудържим в първия сет. Той поведе с 5:1 с два пробива за 22 минути игра. Последва седми гейм, който продължи над 14 минути, в който в крайна сметка швейцарецът затвори сета при шестата си възможност.

Симон изобщо не се беше предал. В седмия гейм той стигна до първите си точки за пробив в мача и веднага поведе с 4:3, като се възползва от непредизвикана грешка на съперника. До края французинът удържа преднината си и така изравни частите.

Федерер продължи с колебливите си изяви и допусна пробив на нула за 2:3. В тези минути Симон изглеждаше безпогрешен и печелеше много точки от първи сервис. Швейцарецът продължи със слабата си игра и допусна втори брейк в сета. В следващия гейм Жил спечели частта от втори опит. Така швейцарския ас беше пред заплахата да отпадне в Париж най-рано след 2004 година, когато загуби в трети кръг от Густаво Кюртен.

В четвъртия сет Роджър стигна до пробив отново след час и половина игра – за 4:2. Това възвърна настроението на рекордьора по титли от Големия шлем и той затвърди след два аса и две гениални отигравания. Вдъхновението на 31-годишния баща на близначки продължи и той изравни на 2-2 сетовете след нов брейк.

Върховата форма на Федерер продължи и той проби за 2:0 в заключителния сет, а след това и затвърди, за да наниже шест поредни гейма. При 2:5 Симон сервираше за оставане в двубоя и се справи. После Роджър застана на линията и макар и трудно спечели двубоя.

На четвъртфинал го чака отново французин. Това е Жо-Вилфред Цонга, който елиминира сърбина Виктор Троицки с 6:3, 6:3, 6:3. Федерер води с 9-3 победи. За последно двмата играха на пак на четвъртфинал в Шлема - на Откритото първенство на Австралия, когато Федерер пречупи Цонга след 7:6(4), 4:6, 7:6(4), 3:6, 6:3.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Ролан Гарос
Категория: Голям Шлем
Място на провеждане: Париж, Франция
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: Lyon Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Лион, Франция
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Geneva Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Женева, Швейцария
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Други новини