България остана във II група



06-04-2013 00:00 | Станко Димов
България спечели категорично с 3:0 победи плейофа за остане във II група на Евро-африканската зона на Купа „Дейвис”. Днес на двойки Тихомир Грозданов и Александър Лазов изковаха уникален обрат от 0:2 до 3:2 сета над Мик Ирдоя и Владимир Иванов – 4:6, 6:7(4), 7:6(2), 6:4, 6:3.

Българите пробиха сервиса на Мик Ирдоя още в началото и поведоха с 1:0, удържаха преднината си до 3:2 гейма, когато Александър Лазов се пропука. Естонците стигнаха до две точки за изравняване и при втората Сашко направи двойна грешка. Нататък гостите стабилно задържаха подаванията си и се добраха до преднина от 5:4. Тогава отново на сервис на Лазов получиха три сетпойнта и при отново при втория българинът направи двойна грешка.

Във втория сет нашите потеглиха много мощно с два пробива за 3:0 гейма, но естонците постепенно наваксаха и страхотен минаващ удар на Ирдоя донесе равенството при 5:5. Нататък нямаше повече точки за пробив и сетът завърши в тайбрек. Равенството в него се задържа до 2:2 точки, след което гостите дръпнаха с 4:2 и не допуснаха обрат, затваряйки сета със 7:4 за 57 минути.

Българите дръпнаха с пробив за 3:1 и в третия сет, но Грозданов загуби подаването си и съперникът отново изравни за 3:3. При 5:4 нашите имаха трети сетбол след два в края на втория сет, но пак не успяха да се възползват и последва тайбрек. В него вече нашите не оставиха никакви шансове на съперника и спечелиха със 7:2 точки.

Четвъртият сет се движеше без пробиви до 4:4, когато при първата си възможност нашите грабнаха сервиса на Владимир Иванов и Тихомир Грозданов трябваше да изравни сетовете. В подаването му имаше две възможности за рибрейк и пет сетпойнта за нашите, които в крайна сметка материализираха последния.

В петия българите пробиха два пъти за 4:3 и за финалното 6:3. Така и догодина нашите ще се състезават във II група на Евро-африканската зона.

"Благодаря на момчетата и на моя помощник Тодор Енев! Изградихме компактен отбор, който спечели победата. За неделя ще направя промени в заявката за играчите", заяви капитанът Димитър Господинов.

Тихомир Грозданов каза, че както е можело да спечелят в 3 сета, така е можело и да загубят мача. Той самият не се е съмнявал в успеха. Думите му подкрепи и Александър Лазов.


 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Internazionali BNL d′Italia
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Рим, Италия
Настилка: Клей
Награден фонд: €8,862,111

Official Website | Livescore
Други новини