Велика холандка се оттегли непобедена



12-02-2013 00:00 | Станко Димов
Легендарна тенисистка обяви днес неочаквано края на кариерата си. Холандката Естер Ферхеер прекрати се оттегля след 10 изключителни години, в които записа 470 победи не допусна нито една загуба в турнирите по тенис на инвалидни колички.

„Изключително горда съм от представянето ми и титлите, които спечелих. Сега мога да се обърна назад и да си спомням с огромно удоволствие за кариерата ми”, коментира 31-годишната тенисистка от Вурден в Ротердам, където съобщи новината по време на представянето на своята биография.

Президентът на Международната тенис федерация Франческо Ричи Бити също отдаде дължимото на красивата холандка, която е прикована на количката от осемгодишна.

"Естер е невероятен посланик не само на тениса, но и на спорта сред хората с увреждания. Тя е вдъхновение за мнозина. Тенисът на инвалидни колички е изключително благодарен на нейния професионализъм, извел го на едно по-високо ниво", написа Ричи Бити в официалното съобщение на ITF.

Ферхеер спечели 4 златни медали от Параолимпийски игри – първият на Сидни 2000, последният на Лондон 2012. Тя приключва кариерата си с 21 титли на сингъл и 23 на двойки от Големия шлем. Освен 4-те златни параолимпийски медала на сингъл, тя има и 3 златни и 1 сребърен на двойки. Холандката приключва кариерата си с общо 148 титли на сингъл и 136 на двойки.

Естер намери смелостта да се снима и гола за благотворителни цели. Тя има фондация на нейно име, която подпомага на хората с увреждания.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Internazionali BNL d′Italia
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Рим, Италия
Настилка: Клей
Награден фонд: €8,862,111

Official Website | Livescore
Други новини