Вика пак с титлата, остава №1



26-01-2013 00:00 | Станко Димов
Световната номер едно Виктория Азаренка защити титлата си от Откритото първенство на Австралия. Във финала на „Род Лейвър Арина” в Мелбърн тенисистката от Беларус се наложи с 4:6, 6:4, 6:3 срещу шестата поставена китайка Ли На след 2 часа и 40 минути игра. Успехът означаваше и че Вика остава водачка в ранглистата. При загуба Серина Уилямс щеше да оглави от понеделник класацията.

В първата част Ли поведе с 4:2 с третия си пробив, който този път Азаренка не успя да върне тутакси. Все пак тя направи брейк за 4:5, но после веднага бе пробита пак и това беше с цената на сета.

Във втория шампионката от 2012 година набързо дръпна с 3:0. В петия гейм азиатката обърна глезен и се наложи медицинска помощ. Ли На се възстанови и върна пробива при 4:4, но веднага след това 23-годишната блондинка от Минска направи нов брейк и изравни частите със сервис гейм на нула.

Заключителната част беше истинска драма. Вика започна с пробив, но след двойна грешка допусна изравняване на резултата. При 2:1 в полза на Ли и сервис на съперничката й финалният мач бе прекъснат за около 10 минути заради форйерверките по повод националния празник на Австралия.

При първото разиграване след подновяването на играта китайката стъпи отново накриво на левия си крак, а при падането удари главата си в земята. След оказаната нова медицинска помощ и прекъсването за няколко минути На Ли прецени, че може да довърши срещата. Представителката на Китай даже стигна до брейкпойнт в четвъртия гейм, но противничката й го отрази. При 2:2 Азаренка стигна до два шанса за пробив и не сгреши - 3:2. Малко по-късно обаче лидерката в световната ранглиста трябваше да отразява брейкпойнт, но се справи успешно и взе подаването си за 5:3. В следващия гейм Азаренка стигна до мачбол и още при първата си възможност се поздрави с втория пореден трофей.

При победа на Ли На, тя щеше да стане най-възрастната шампионка на Australian Open в "Оупън ерата" и седмата най-възрастна във всички надпревари от Големия Шлем със своите 30 години и 11 месеца. Тя обаче си гарантира придвижване с една позиция напред в световната ранглиста и от следващата седмица ще е под номер 5.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Уимбълдън
Категория: Голям Шлем
Място на провеждане: Лондон, Великобритания
Настилка: Тревна
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Други новини