Мъри ще спори с Джокович за титлата



25-01-2013 00:00 | Станко Димов
Третият в схемата Анди Мъри ще е съперник на световния номер едно Новак Джокович във финала на Откритото първенство по тенис на Австралия. Шампионът от Олимпиадата и US Open победи рекордьора по титли от Големия шлем Роджър Федерер с 6:4, 6:7(5), 6:3, 6:7(2), 6:2 след четири часа игра.

Първата част бе доминирана от Мъри, който направи единствения пробив в нея и заслужено ликува. В следващата всеки печелеше подаването си. Стигна се до тайбрек, в който 31-годишният баща на близначки успя да надделее.

Третият сет отново беше за шотландеца, който играеше разнообразно и сервираше много добре. В четвъртата част Федерер направи първия си пробив в полуфинала за 3:1 гейма, а след това успя да го затвърди. От този момент Анди засили темпото, а съперникът му започна да греши по-често. Така олимпийският шампион направи два пробива и при 6:5 сервираше за място на финала. В последния възможен момент швейцарецът върна брейка.

В последвалия тайбрек той отново взе връх, поведе с 6:2 точки и изравни сетовете още при първата си възможност.

В решаващата част Мъри проби за 2:0. Силите на Федерер се поизчерпиха и той не успя да навакса изоставането. За капак той допусна втори пробив в заключителния гейм, когато изпрати топката в аут и британецът стигна до поредния си голям финал.

Анди завърши с 19 аса, нито една двойна грешка, 63 процента вкаран първи сервис и 73 процента спечелени точки при разиграно първо подаване. При Федерер показателите бяха 5 аса и 2 двойни грешки, 62 и 72 процента вкаран първи сервис и точки при него.

На финала в неделя Новак Джокович ще има предимството от 10-7 победи в директните двубои. При успех сърбинът ще стане първия с три поредни титли от Откритото на Австралия.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Уимбълдън
Категория: Голям Шлем
Място на провеждане: Лондон, Великобритания
Настилка: Тревна
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Други новини