Федерер - Мъри на полуфинала



23-01-2013 00:00 | Станко Димов
Роджър Федерер и Анди Мъри ще определят втория финалист на Откритото първенство на Австралия по тенис. Вторият в схемата рекордьор по титли от Големия шлем се наложи над седмия поставен Жо-Вилфред Цонга от Франция със 7:6(4), 4:6, 7:6(4), 3:6, 6:3 в епична битка. Третият поставен Мъри пък не загуби сет и на четвъртфинала срещу Шарди.

В първата част Федерер започна с пробив, но съперникът му не се смути и го върна за 3:3. Закономерно се стигна до тайбрек. В него швейцарецът доминираше, поведе с 3:0 точки и не изпусна преднината си до края.

Следващият сет беше за Цонга. Французинът започна да сервира мощно и точно, а Роджър допускаше много непредизвикани грешки. Жо-Вилфред проби за 4:2 гейма и изравни частите без проблеми. Това бе първи загубен сет в това издание в Мелбърн от четирикратния шампион.

Федерер стартира с ранен пробив третия сет, който веднага беше върнат от Цонга. Отново се стигна до тайбрек и пак швейцерецът беше по-концентриран в него. Той дръпна с 6:4 и ликува при първия сетбол след топка по диагонала в аут на французина.

В следващата част Жо-Вилфред успя да пробие за 4:2 гейма, след като преди това отрази три три брейкбола. Последва обаче рибрейк.Това не отчая тенисиста от Льо Ман, който тутакси постигна нов пробив и при 5:3 сервираше за изравняване на общия резултат. Цонга поведе с 40:30 и взе частта с отличен начален удар.

Роджър започна ударно петия сет и проби за 3:1. След това аристократично швейцарецът пропиля още два брейкбола за 5:1. При 2:5 Цонга отрази цели четири мачбола и остана в двубоя. След това Федерер застана на началния удар.Поведе с 40:30 и се класира за полуфинали след ефектен смач по отскочила топка. За 31-годишния баща на близначки това е десети пореден полуфинал в Мелбърн и общо 33-и в Шлема.

В другия четвъртфинал Анди Мъри победи с лекота непоставения Жереми Шарди от Франция с 6:4, 6:1, 6:2. Така олимпийският шампион продължава без загубен сет в Мелбърн.

В преките двубои Мъри води с 10-9 срещу Федерер. Миналата година те се срещнаха 5 пъти, като Роджър победи 3 пъти, включително и в последния сблъсък на Мастърса в Лондон със 7:6, 6:2. В Австралия те са се срещали на финала през 2010 година, когато швейцарецът се наложи в три сета.


 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Уимбълдън
Категория: Голям Шлем
Място на провеждане: Лондон, Великобритания
Настилка: Тревна
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Други новини