Димитров стигна исторически финал



05-01-2013 00:00 | Станко Димов
Датата 5 януари 2013 година ще остане в историята на българския тенис. Днес Григор Димитров стигна до финала на турнира на АТР в Бризбън, Австралия, и стана първият наш представител, който ще спори за титлата на сингъл в подобно състезание. Там го очаква олимпийският шампион Анди Мъри.

На полуфинала първата ни ракета се наложи над Маркос Багдатис от Кипър с 6:3, 5:7, 7:6(5) в оспорван двубой, продължил два часа и половина. Гришо проби в първия сет за 2:0 гейма, което бе достатъчно да го спечели. В следващата част отново Димитров излезе с пробив напред при 2:1, но Багдатис го върна веднага. В заключителния 12-и гейм кипърецът успя да реализира третия си сетбол, за да изравни общия резултат.

Последния сет беше равностоен и всеки от двамата тенисисти печелеше подаването си. Закономерно се стигна до тайбрек. В него хасковлията постигна минибрейк в началото и до края поддържаше аванса си. При 6:5 точки Димитров имаше мачбол, който реализира и вдигна победоносно ръце.

Гришо отново демонстрира отлично подаване като реализира 12 аса и спечели 79 процента от разиграните точки при свой първи сервис. С класирането за финала българинът си осигури поне 150 точки за световната ранглиста, където в момента е 48-и, но от понеделник ще запише ново рекордно класиране. При спечелване на титлата, точките стават 250.

До момента Димитров имаше три полуфинала на единично през 2011 година – в Куинс, Лондон, Бостад и Гщаад, както и финал на двойки в Ийстборн, заедно с Андреа Сепи.

Също днес 21-годишният българин трябваше да играе на полуфинал и на двойки заедно с Кеи Нишикори, но японецът се контузи и двамата не излязоха изобщо на корта. Съперникът на финала на Григор ще бъде британецът Анди Мъри. Водачът в схемата и №3 в света победи точно Нишикори с 6:4, 2:0 и отказване. Азиатецът поведе с 4:1 гейма, но тогава започнаха проблемите му.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини