Надя Петрова шампионка в София



04-11-2012 00:00 | Станко Димов
Рускинята Надя Петрова спечели първото издание на Qatar Airways Tournament ot Champions, който в тази и следващите две години ще се провежда в София. На финала в „Арена Армеец” тя победи с 6:2, 6:1 бившата №1 в света Каролине Вожняцки. Петрова показа отличен тенис и стигна до успеха след по-малко от час и половина. Двубоят беше изгледан на живо от 9000 зрители.

Това беше пети сблъсък между Петрова и Вожняцки, а рускинята взе втора победа. Благодарение на успеха рускинята ще прогресира й в ранглистата, където от понеделник ще бъде №12. С петте си победи в София Надя Петрова си заслужи 375 точки, както и $270 000 от наградния фонд. Това е трета титла за сезона и общо 13-а за опитната рускиня. За Вожняцки остават утешителните 255 точки $145 000.

„За мен беше голямо удоволствие да играя тук. Поздравления за Каролине, която направи страхотна седмица и се връща в Топ 10. Пожелавам и успех за новия сезон. Специални благодарности на Qatar Airways, БФТ, спортния министър на България и всички, които направиха този турнир възможен. Благодаря и на по-специалните хора за мен – моят треньор Рикардо и мениджърът ми Моника. Благодаря и на публиката. Може би следващата година ще се видим пак”, сподели в интервюто на корта Надя Петрова, след което получи трофея от спортния министър Свилен Нейков. В церемонията участие взе и Иън Ловлък, главен мениджър продажби на Qatar Airways за Източна Европа.

„Надя направи много силен двубой, поздравления за нея. Изказвам благодарности към всички спонсори на турнира. Специални благодарности и на феновете, които и днес ме подкрепяха”, каза от своя страна финалистката Вожняцки.

Надя Петрова започна фантастично двубоя и проби още в първия гейм. В типичния си агресивен стил рускинята търсеше завършващ удар от всички зони на корта, а не рядко бе в близост до мрежата, от където с отлични волета демонстрира защо е в Топ 5 на ранглистата на двойки.

От своя страна Вожняцки се опитваше да влиза в максимално дълги разигрвания, с които да разхожда по корта Петрова и да я принуждава да бърка. Поне в началото обаче това не се получаваше. Нещо повече – рускинята игра спокойно и дочака своя момент да пробие отново – за 4:1, след което с лекота затвори сета за 51 минути.

Лошите новини за Вожняцки не спряха дотук. В паузата преди втория сет датчанката поиска медицински таймаут. Проблемите бяха в левия прасец, който бе третиран с масаж и превързан с няколко лепенки.

Втората част на двубоя започна по идентичен начин – пробив на сметката на Петрова. 30-годишната рускиня продължи да поддържа високо ниво и не след дълго проби за втори път, повеждайки с 4:0. До края на срещата Вожняцки успя да вземе един гейм, но за повече днес датчанката нямаше сили.


Снимка: Иван Мрънков

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини