Маги: Цвети ще напълни залата за Турнира



31-08-2012 00:00 | Станко Димов
Достигалата до номер четири в световната ранглиста Магдалена Малеева даде интервю за официалния сайт на Турнира на шампионките, който ще се проведе от 30 октомври до 4 ноември в зала „Арена Армеец” в София. Преди дни – на 20 август, тя роди третото си дете Нина.


- Маги, ти си последната българска тенисистка, участвала в заключителен турнир на WTA. Какво си спомняш от 2002 година?
- След операцията ми през 1998 година и дългото ми отсъствие поради контузии тогава, най-голямата ми мечта беше да се класирам за The WTA Championships. За мен това значеше, че съм отново сред най-добрите. Бях много щастлива, че го направих два пъти - в Мюнхен и в Лос Анджелис.

- Какво прави тези състезания на най-добрите по-различни от останалите от календара?
- Tова че те са като награда за усилията ти през годината. Щом си се класирал, значи си имал страхотна година. Това състезание е като едно голямо признание за теб.

- София за първи път е домакин на толкова голям тенис форум. Ще бъде ли Турнирът на шампионките достатъчно атрактивен за българската публика?
- Надявам се. Ще дойдат тенисистки от световна класа, но това ще бъдат състезателки не от тези, които са много познати на хората, а главно на тези, които следят тениса. Надявам се залата да се напълни за мачовете на Цвети.

- Кого би искала ти да видиш в зала „Арена Армеец”?
- Все още не е ясно кой точно ще се класира, така че не мога да кажа. Гледам тенис с голям интерес, така че ще се радвам да присъствам на мачовете. Бих била доволна да видя Ана Иванович. Последната година, в която се състезавах, тренирахме често заедно и изпитвам големи симпатии към нея.

- Пиронкова е твоя „наследничка” в турнира. Би ли й дала някакъв съвет преди нейния дебют в това състезание на елитните тенисистки?
- Цвети е вече доста опитна и едва ли се нуждае от съвети. Различното този път е, че тя ще играе у дома, което на нас, тенисистите, не се случва често. Това си има своите много добри страни, защото знаеш, че ще получиш огромна подкрепа от публиката, но при евентуална загуба, трябва да се справяш с всички не много приятни неща, които ще се изпишат за теб.

- Тя се представя добре на US Open…
- Да, Пиронкова записа хубава победа снощи (срещу Морита - б.а.), радвам се за нея и й желая да продължи още по-напред в турнира.

- Имаш ли време да гледаш тенис?
- Горе-долу. В къщи нямахме телевизор и не искаме да имаме, но не успях да устоя на желанието да гледам Roland Garros и си купихме! Оползотворихме го максимално и по време на Олимпиадата и сега си почива.

- Участвала си на три олимпиади, с какво този турнир е по-различен?
- В началото те бяха посрещани със смесени чувства от тенисистите. Не знаехме що за чудо е това. И трябва ли да играем на него? След това, след като участвах на първите ми олимпийски игри в Барселона, видях, че това е невероятно изживяване. Най-интересни са срещите с всички други атлети и ти се иска да разпиташ всички как тренират и как живеят. Да бъдеш в Олимпийското село е много интересно.
Сега мисля че всички тенисисти приемат Олимпиадата много сериозно и е много престижно да се представиш добре на нея.

- Кое е най-странното нещо, за което си спомняш от Игрите?
- Имам един неприятен спомен от атинската олимпиада през 2004-а, където някакви
функционери-делегати не можеха да разберат защо трябва да си тръгна при първа възможност, след евентуална моя загуба (предстоеше ми US Open) и как така няма да остана за "банкета" (в стаичката им дима се цепеше с нож). След драматичната ми загуба от Данилиду, в българска медия се появи конспирацията, че съм си продала мача.

- В Лондон олимпийският турнир бе ли на равнище като от Големия шлем?
- Да. Както казах, за тенисистите е все по-важно да играят на олимпиада и евентуален медал носи много голямо удоволетворение.

- Коя е най-добрата тенисистка в момента?
- Серена Уилямс.

- Изпитваш ли някаква носталгия за тениса от времето на Мануела, Катя, Крис Евърт или сегашният вариант на играта ти харесва?
- Понякога изпитвам носталгия по времето когато играех аз. Искам да играя пак. Аз не обичам да сравнявам различните ери. Животът се променя , с него и тениса. Всеки период си има своята специфика. Сега тенисът ми е интересен, но много би ми се искало да има повече разнообразие.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Ролан Гарос
Категория: Голям Шлем
Място на провеждане: Париж, Франция
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: Lyon Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Лион, Франция
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Geneva Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Женева, Швейцария
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Други новини