Федерер на финала след драма в Лондон



03-08-2012 00:00 | Станко Димов
Роджър Федерер успя да победи Хуан Мартин дел Потро след 4 часа игра в първия полуфинал на олимпийските игри в Лондон. Роджър победи с 3:,6 7:6(5), 19:17, а в спора за златото ще се изправи срещу Новак Джокович или Анди Мъри, които играят по-късно днес. Двамата играха четири часа и 26 минути в най-дългия трисетов мач в историята на тениса.. При жените на финала са Мария Шарапова и Серина Уилямс

В първата част Федерер достигна до точка за пробив в третия гейм, но южноамериканският гигант се спаси с ас. На свой ред Делпо проби за 5:3 след слаб сервис гейм на съперника. След това аржентинецът приключи, като взе подаването си на нула.

Във втория сет рекордьорът по титли от Големия шлем пропиля възможности за пробив на няколко пъти и сам осуети шанс на Дел Потро. Закономерно се стигна до тайбрек. В него швейцарецът поведе с 4:1 точки. При 6:4 се добра до два сетбола и реализира втория директно от начален удар.

В третата част всеки печелеше подаването си. Федерер стигна на няколко пъти до точки за пробив, но отново не успяваше да ги реализира. Най-сетне Роджър проби за 10:9, но след това допусна рибрейк на нула.

Битката продължи с пълни сили, а при 14:14 изглеждаше, че Дел Потро ще се пропука, но при 0-40 отново демонстрира хладнокръвие, печелейки следващите пет разигравания и за пореден път удържа на Федерер.

Все пак нищо не можеше да помогне на аржентинеца в 34-тия гейм на този сет, след като серия от перфектни атаки на швейцареца и грешки на Дел Потро доведоха до пробива! В последвалия гейм Федерер не допусна грешки, сервирайки за края на тази уникална драма.

Така Федерер, независимо от резултата във финала, ще запише най-доброто си олимпийско класиране при четвъртото си участие. Преди днешната епопея Роджър имаше четвърто място от Сидни 2000.

При дамите в руския полуфинал Мария Шарапова победи адашката си Мария Кириленко с 6:2, 6:3. Серина Уилямс продължи наказателната си акция в Лондон и отвя водачката в световната ранглиста Виктория Азаренка с 6:1, 6:2.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини