Федерер с титла №17 от Шлема



08-07-2012 00:00
Роджър Федерер продължава да подобрява собствените си рекорди! Той спечели 17-а титла от Големия шлем, след като на финала на Wimbledon победи надеждата на домакините за първа купа от 1936 година Анди Мъри с 4:6, 7:5, 6:3, 6:4 след 3:24 часа игра в Лондон.

Швейцарецът спечели за седми път трофея в „Ол Инглънд клъб”, с което изравни постижението на Пийт Сампрас. Освен това от понеделник Роджър отново се връща на върха на световната ранглиста, което означава, че ще запише 286-а седмица на върха, толкова колкото има рекордьорът Сампрас. За последно бащата на близначки беше лидер в началото на юни 2010 г.

Шотландецът направи пробив още в първия гейм, но Роджър го върна в четвъртия. Малко по-късно при 4:3 30-годишният велик шампион имаше две нови възможности, но ги пропусна, а след това Мъри взе подаването на съперника си за 5:4, след което с безапелационен сервис гейм и 57 минути игра спечели и първия сет

Във втория всеки печелеше подаването си. В деветия гейм Федерер отрази две точки за пробив. На свой ред в 12-ия гейм швейцарският маестро стигна до сетбол и го реализира с перфектна къса топка.

При 1:1 и 40:0 за Брюнета от Базел при негов сервис главният съдия Енрик Молина спря мача заради дъжд. Последва пауза, докато бъде затворен покривът над централния корт и финалът да продължи. В шестия гейм се разигра истинска драма. Той продължи почти 20 минути и премина през 10 равенства, преди Федерер да пробие за 4:2. При 5:3 Швейцарския маестро сервираше за сета и се справи, като завърши с ас.

Роджър проби за 3:2 в четвъртата част и си окуражи с мощно „C’mon!”. Стигна се до 5:4, когато Федерер сервираше за титлата и написване на нова страница от историята на тениса. Той дръпна с 40:15 и успя при втората шампионска точки когато форхендът на Мъри излезе в аут. След това бащата на близначки падна на тревата с вдигнати ръце.

Анди Мъри загуби и третия си финал в Големия шлем, като неизменно падаше от Роджър Федерер – в Ню Йорк и Мелбърн. Позитивното за 25-годишния тенисист от Дъмблейн е, че е първият британец, стигнал финал на Wimbledon от 1938-а насам.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Shanghai Rolex Masters
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Шанхай
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,298,535

Official Website | Livescore
Турнир: China Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Пекин, Китай
Настилка: Твърда
Награден фонд: $3,891,650

Official Website | Livescore
Турнир: Japan Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Токио, Япония
Настилка: Твърда
Награден фонд: $1,989,865

Official Website | Livescore
Други новини