Трайков: Искам да предам опита си на младите



13-06-2012 00:00 | Станко Димов
Ивайло Трайков е роден на 17 декември 1978 година в София. Започва да тренира тенис на седем с баща си Тончо Трайков. Бил е първа ракета на България и е достигал до №211 в световната ранглиста. Има една титла от чалънджър и 17 от фючърси. Дългогодишен състезател за Купа „Дейвис”, а по-късно и капитан на националния отбор. В момента е треньор в Българския национален тенис център „Карлсберг”.


- Защо решихте да се заемете с треньорска работа в БНТЦ?
В края на моята кариера се борих с редица контузии. Реших, че мога да предам своя опит на тенисистите от младото поколение. Възможността, която БФТ ми даде, да започна работа в центъра беше като сбъдната мечта за мене. Смятам, че има много талантливи състезатели сред децата и юношите. Но след това нещо се случава и те не успяват да продължат възходящото си развитие. В моята кариера съм имал и върхове, и спадове, така че моето желание е да науча младите как бързо да преодоляват трудните моменти. Имаме способни тенисисти и това също беше една от причините да приема предложението да отговарям за високото спортно майсторство в БНТЦ.

- Ще кажете ли конкретни имена?
Не бих искал, за да не пропусна някого – наистина имаме много талантливи състезатели. Само ще дам за пример Адриан Андреев, който се развива отлично. Тази година спечели силния турнир в Рим до 12 години, макар че беше с година по-малък от останалите тенисисти.

- Откога работите в центъра?
Тук съм от половин година. Треньор се става. Много е трудно на добрите състезатели веднага да усвоят тънкостите на тази професия. Затова в този процес съм много благодарен на по-възрастните ми колеги за помощта. Чудесно беше, че федерацията със своите възможности успя да покани като лектори специалисти от ранга на наставника на Амели Моресмо Патрик Симон. По време на турнира за Купа „Дейвис” беше и Патрик Муратоглу. Това са хора, от които само можем да се учим.

- В какво се състои точно работата ви?
Занимавам се с най-добрите подрастващи тенисисти. Всеки от тях си има свой проблем и трябва да му се отдели внимание за решаването му. Заедно с треньорите от клубовете в екип помагаме играчите да бъдат изградени технически. Нашето виждане е, че тенисистът до 12-годишна възраст трябва да е придобил почти всички технически умения. След това той трябва да си подготви „оръжията”, с които по-късно ще печели. След навършването на 14 години момчетата трябва с единия крак да са стъпили при мъжете. Така че е много важна и работата, която върши нашият кондиционен треньор Красимир Костов. При момичетата нещата се случват по-рано. В България имаме много силна група от 14-15-годишни девойки с голям потенциал, на които искаме да помогнем в подготовката за професионалния женски тенис.

- Какви условия предлага центърът?
Идеалният вариант да се работи в България е точно в националния тенис център. Сградата в комплекса е била строена през 1961 година, но сега, след реконструкцията, се превърна в модерна постройка. В момента разполагаме с общо 13 корта на БНТЦ. Следващият етап на обновяването ще донесе модерна фитнес зала под трибуните на централния корт. През зимата тренираме на балона на центъра, който покрива три корта, както и в зала „София”. Ако, както се очертава, нашата работа се разрасне, ще можем да направим още един балон с три корта на комплекса.
Проблем за нас са децата от провинцията. Има много кадърни млади тенисисти и ние мислим начини, за да могат те да идват да тренират при нас в БНТЦ. Федерацията помага, като финансира престоя им в София. Но е ясно, че не може те да бъдат непрестанно в центъра. Затова много разчитаме на работата на треньорите по места, с които държим да сме един отбор и им благодарим за усилията им.

- Какво е нужно, за да се създаде един тенисист?
Моето виждане е, че са необходими три условия. Първото е самото дете да има желание. Второто е да има качествен треньор, който във всеки момент да знае какво точно да прави. И трето: родителите да бъдат част от тима и да имат същото желание за успех, но не, както често се случва, да „знаят” повече от наставника. Големият проблем на нашите успели юноши и девойки беше, че в точното време трябва да се играят точните турнири. Нашият треньорски щаб се опитва да помогне в подбора на правилните турнири – като възрастова група, локация и т.н.

- Какви методики използвате и как се усъвършенствате?
Черпим опит направо от извора. Много от нашите специалисти са минали през най-престижните тенис академии в света. Всичко научено там, прилагаме на практика тук. Стремим се да изграждаме трайни навици на децата и в различните възрасти заниманията и броя часове работа с тях се променя.

- Колко човека работят в БНТЦ?
Аз, както казах, отговарям за високото спортно майсторство. Никола Петров отговаря за развитието на детско-юношеската школа и за инициативата „Софийско тенис лято 2012” - лагер за ученици до 14 години. Продължаваме да търсим най-подходящите треньори. Имаме потвърждение, от Тодор Енев, когото много ценим, че ще се присъедини към екипа. Димитър Господинов, бащата на Григор Димитров, също ще дойде при нас. Стремим се да привлечем най-добрите специалисти, за да реализираме високите цели, които сме си поставили.

- Какви са амбициите ви в треньорската професия?
Всеки един треньор е щастлив, когато види, че нещо се случва и неговите състезатели вървят напред. За най-малките тенисисти критериите ми са високи. Иска ми се някое от нашите деца да достигне поне до полуфиналите на турнира „Ориндж боул”. Стремим се към добри резултати и на турнира „Малките асове” във Франция и на европейските първенства до 14 години. Ако някое от момичетата, за които споменах по-горе, успее да спечели точки за световната ранглиста, ще бъда щастлив. В България ще има този сезон три турнира на ITF, което е добре за тях. Много се надявам, че някое от тези момичета ще ме зарадва.


 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини