Рафа взе историческа седма титла в Париж



11-06-2012 00:00 | Станко Димов
Рафаел Надал спечели за рекордния седми път Откритото първенство на Франция по тенис. При доиграването в Париж испанският левичар спечели срещу световния номер едно Новак Джокович с 6:4, 6:3, 2:6, 7:5 и триумфира.

В началото Рафа беше перфектен и дръпна с 3:0 гейма след два пробива. Ноле обаче изравни при 3:3. Веднага след това левичарят проби отново и после удържа аванса си до края на сета.

Подобен беше сценарият и във втория сет – 2:0 за испанеца и връщане на пробива от страна на световния номер едно. После пак Надал излезе напред с брейк. При 5:3 мачът беше прекратен за около половин час заради дъжд над Париж. При доиграването Джокович допусна пореден пробив и загуби сета.

Рафа започна с брейк и третия сет. Но сърбинът се мобилизира и от 0:2, стигна до 5:2 гейма. След това Ноле сервираше за спечелване на частта и го направи на нула. Така испанецът загуби първи сет в Roland Garros.

Джокович продължи серията си и спечели общо осем последователни гейма, преди Надал да се закачи при 1:2 в четвъртия сет. Веднага след това дъждът отново прекъсна финала и го изпрати в понеделник.

При доиграването в понеделник Рафа проби в първия гейм. В 12-ия гейм Ноле сервираше за вкарване на частта в тайбрек. Испанецът стигна до мачбол и всичко свърши, след като белградчанинът направи двойна грешка.

Надал завоюва 11-а титла от Големия шлем и изпревари по брой трофеи от Roland Garros легендата Бьорн Борг, с когото до днес деляха първото място с по шест купи. Джокович пък пропусна шанса да стане първият тенисист след Род Лейвър през 1969 година, който държи и четирите трофея от Шлема едновременно.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини