Кутровски наказан за 2 години



15-05-2012 00:00 | Станко Димов
Втората ракета на България Димитър Кутровски бе наказан с лишаване от състезателни права за 2 години от Международната тенис федерация, след като даде положителна допингпроба за метилхексанамин. Адвокатът на 24-годишния софиянец обяви, че ще обжалва наказанието, което влиза в сила от 14 февруари.

Санкцията е за нарушаване на правилата на Световната антидопингова агенция (WADA). Във взета проба на Кутровски по време на турнира за мъже в Сан Хосе (САЩ) е установено наличието на метилхексанамин, който е в списъка на забранените вещества на WADA. В последвалото разследване на ITF е установено, че българският тенисист не е употребил умишлено забранен стимулант, а поради незнание е използвал продукт, съдържащ метилхексанамин.

По време на турнира Димитър Кутровски е закупил и използвал продукта Jack3d, след като е проверил в списъка със съдържащите го вещества, че няма такива от забранителния списък на WADA. Проблемът е, че забраненият метилхексанамин е бил изписан с друго име - 1,3-диметиламиламин, което означава същото вещество, но то липсва в списъка на WADA.

Българска федерация по тенис не е страна в подобни случаи и не бе информирана от ITF преди обявяването на решението.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини