Федерер: Нищо не се е променило в Ротердам



16-02-2012 00:00 | Станко Димов
Рекордьорът по титли от Големия шлем Роджър Федерер започна с победа участието си в турнира в зала в Ротердам от категория „АТР 500“. Пред повече от 9000 зрители в „Ахой“ водачът в схемата надигра Никола Маю от Франция с 6:4, 6:4, като направи по един пробив във всеки сет.

След успеха трябваше да чакаме швейцареца повече от 45 минути в залата за пресконференции. Причината не беше, че Федерер се правеше на примадона, а защото третият в света раздаде стотици автографи на деца и направи много снимки с хората от своя фен клуб, които облечени в червено и бяло бяха заели един малък сектор в залата.

Пресконференцията започна с въпрос на racketi.com.

- Роджър, завърнахте се в Ротердам след 7 години. Какво се е променило на турнира за това време?
- По мое мнение – нищо. И през 2005-а, когато спечелих титлата, и сега публиката ме посреща по един невероятен начин. Атмосферата е прекрасна. Хората ме подкрепяха както и тогава, за което им благодаря. Овациите тук са като на домашния ми турнир в Базел. Надявам се да успея да победя пак, но ще бъде дяволски трудно, защото в Холандия дойдоха много силни тенисисти.

- Как видяхте мача срещу Маю?
- Не беше лек, защото Никола игра силно, сервираше мошно и ме затрудни в много моменти. Щастлив съм, че играх добър тенис и победих, след като се отърсих от напрежението. Знаете че загубих предишните си два двубоя – срещу Рафа в Мелбърн и срещу Иснър във Фрибург, така че съм доволен, че успях да прекъсна една лоша серия.

- Трудно ли се пренастроихте от клей за игра в зала?
- Приемам тези промени като предизвикателство. Всяка седмица играя реално на различна настилка, с различен отскок на топката, самите топки са различни. Но, смятам че това е част от професията и не се оплаквам. Не бива да се подценява никой от тези фактори, защото това може да доведе до неприятни загуби. Имах само един ден за тренировка в „Ахой“ и мисля, че посвикнах с настилката.

- Класирате се направо на четвъртфинал, след като се разбра, че Южни се отказва. Това е добра новина за вас, предполагам...
- Съжалявам за контузията на Михаил. Той е великолепен играч. Помните, че ме затрудни доста на Wimbledon миналата година. За мен беше по-добре да имам мач в четвъртък, за да навляза в ритъм и да доизчистя някои грешки.

- Защо много от най-добрите пропускат зимните турнири в зала в Европа?
- Нямам идея. Както виждате, аз съм тук. Според мен е въпрос на приоритети – тенисистите идват от един турнир от Големия шлем и вече мислят за сезона на червено и Париж. Между тях трябва да играят на открито в Индиън Уелс и Маями. А трябвая да се мисли и за евентуалния риск от травми в началотот на сезона от честата смяна на настилките.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини