Ноле с трета титла в Австралия



29-01-2012 00:00 | Станко Димов
Световният номер едно Новак Джокович защити титлата си от Откритото първенство на Австралия по тенис. В най-дългия мач в историята на турнира той преодоля втория поставен Рафаел Надал с 5:7, 6:4, 6:2, 6:7(5), 7:5 след пет часа и 53 минути игра пред 14 300 зрители на „Род Лейвър арина” в Мелбърн във финал №100.

За сърбина това е трета титла от това състезание, след 2008 и 2011 година, и общо пета от Големия шлем. В трети пореден финал от четворката Новак се справя с испанеца. Това беше най-дългият финал в Шлема, като предишния рекорд бе "само" четири часа и 54 минути от US Open през 1988 г., когато играха Матс Виландер и Иван Лендъл.

В здравата,но изпълнена с грешки, битка Рафа успя да пробие за 3:2 в първия сет. Следващият гейм продължи 12 минути и Ноле имаше на два пъти точка за връщане на брейка, но не успя. Все пак 24-годишният белградчанин направи пробив за 4:4 Левичарят от Манакор успя да излезе отново напред с брейк за 6:5 след грешка на Джокович от бекхенд. Надал сервираше за частта, поведе с 40:15, но съперникът отрази двата сетбола. При третия Рафа успя и взе сета, продължил един час и 20 минути.

Ноле направи брейк за 3:1 в следващата част. При 5:2 той пропусна сетбол, но след това сервираше за изравняване на частите. С перфектно стоп воле той стигна до нови две точки за спечелване, но Надал ги отрази с чудесни форхенди по диагонала. Джокович се изхитри да направи първата си двойна грешка точно при точка за пробив. Рафа му върна „жеста” в десетия гейм и след дабъл фот предаде сета.

Абсолютно по сценария от предишната част защитаващия титлата си Джокович проби за 3:1. Ударите на Надал не се получаваха, той изглеждаше неуверен. При 5:2 Ноле проби на нула за да дръпне с 2-1 сета.

В четвъртия всеки печелеше подаването си без проблеми до осмия гейм. Тогава сърбинът поведе с 40:0 при сервис на Рафа. Но левичарят от Манакор не се предаде, отрази точките за пробив и стигна до 4:4. В този момент мачът бе спрян, за да бъде затворен покривът заради започналия да вали дъжд. След това нямаше драми и закономерно се стигна до тайбрек. В него смяната на половините дойде при 3:3 точки. От 3:5 Надал стигна до сетбол при 6:5 и го реализира след удар в аут на Джокович.

В заключителната част на Australian Open испанецът преоткри началния си удар и започна да печели лесно сервис геймовете си. У Ноле пък започна да личи умората от песетовия полуфинал срещу Мъри. Рафа стигна до точка за пробив и го осъществи, за да поведе с 4:2 гейма. Джокович обаче събра сили и направи рибрейк. При 4:4, след разиграване от 31 удара, сърбинът падна на корта от изтощение. В края на гейма белградчанинът стигна дори до точка за пробив, но Надал се спаси с подсечен сервис по диагонала.

След това Новак сервираше за оставане във финала и се справи убедително. И в 11-ия гейм балканецът имаше точки за пробив и при втората успя, за да дръпне с 6:5. Вече Джокович подаваше за трета титла в Мелбърн. След епична съпротива Надал стигна до точка за връщане на брейка. Сърбинът го спаси и после стигна до шампионска точка, след като бекхенд на съперника излезе от лентата на мрежата в аут. Ноле успя да приключи и падна на корта ликуващ.

За успеха белградчанинът взе чек за 2,3 милиона австралийски долара. Той стана едва четвъртият трикратен шампион в турнира от Шлема след Матс Виландер, Андре Агаси и Роджър Федерер.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини