България с първа победа за "Хопман къп"



04-01-2012 00:00 | Станко Димов
Тенис отборът на България записа историческа първа победа в турнира за смесени тимове "Хопман къп" в Пърт, Австралия. Григор Димитров и Цветана Пиронкова надделяха с 2-1 над Дания, предвождана от световната номер едно Каролине Возняцки. Нашите имат, макар и крехки, надежди за класиране на финала.

В решителния двубой на смесени двойки Гришо и Цеци се разправиха с Фредерик Нилсен и Возняцки с 3:6, 6:4, 10:1 за един час и 16 минути. Нашите допуснаха пробив в първия гейм на мача и загубиха частта.

Във втората обаче пробиха за 3:2 и след това изравниха сетовете. В решителния дълъг тайбрек българите бяха безпощадни. Те поведоха с 6:0 точки, стигнаха до 9:1 и Димитров приключи мача с мощен начален удар.

Преди това Григор Димитров донесе първата победа на България на единично на турнира засмесени отбори „Хопман къп” в Пърт, Австралия. Той се наложи над Фредерик Нилсен със 7:6(5), 6:2 и изравни резултата срещу Дания на 1-1.

Гришо пропиля цели шест точки за пробив в първите осем гейма. В деветия 236-ият в света Нилсен поведе с 40:15 при сервис на хасковлията. Но българинът успя да отрази заплаха и да дръпне с 5:4. После се стигна до тайбрек. В него Димитров показа класа и поведе с 4:0 точки. Стигна се до 6:2 и той реализира четвъртия си сетбол с ас след точно един час игра.

Григор реши да кове желязото, докато е горещо и проби още в първия гейм на втората част със зашеметяващ ретур по правата. Веднага след това 76-ият в ранглистата затвърди със самочувствие за 2:0. Димитров предреши изхода на двубоя, като проби пак, този път от 15:40. 28-годишният Нилсен взе гейм при 1:4, като му се наложи да спасява два брейкбола. При 5:2 Димитров сервираше за спечелване на двубоя. Той поведе с 40:15, но Нилсен спаси двата мачбола. Гришо обаче стигна до трети и приключи.

„Тежък мач, но знаех, че ще бъде такъв Съперникът атакуваше всяка топка. Опитвах различни удари, променях тактиката и се радвам, че успях. Нито за момент не се предадох. Благодарение на българската публика в залата, която ме подкрепяше всеотдайно”, заяви Григор Димитров след победата.

В първата среща за деня Цветана Пиронкова игра отлично в по-голямата част от двубоя и беше близо до победа над Каролине Возняцки. В крайна сметка пловдивчанката отстъпи с 5:7, 6:4, 2:6 след два часа и 24 минути игра.

Цеци поведе с пробив в третия гейм в първия сет, но след това започна да вкарва много нисък процент първи сервис. Каро върна пробива за 4:4, а в 12-ия гейм постигна и втори, с който взе частта. Българката се пребори за втората, като демонстрира няколко фантастични завършващи удари. В решителния сет датчанката проби за 3:1, но Пиронкова направи веднага рибрейк. От този момент Возняцки заигра безгрешно и не загуби повече гейм до края на срещата.

В петък, от 3:30 часа сутринта България излиза срещу носителя на "Хопман къп" Съединените щати, в състав Марди Фиш и Бетани Матек. В другия мач от нашата група "А" днес Чехия поведе с 2-0 срещу Съединените щати. Така в петък Цеци и Гришо трябва да победят янките с 3-0 и да се надяват датчаните да надиграят Бердих и Квитова, за да заемат първото място.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини