Надал донесе пета титла на Испания



04-12-2011 00:00 | Станко Димов
Бившият номер едно в света Рафаел Надал донесе решителната трета победа за Испания в 99-ия финал за Davis Cup. На финала в Севиля пред над 25 000 зрители левичарят надигря Хуан Мартин дел Потро от Аржентина с 1:6, 6:4, 6:1, 7:6(0). Това е пета титла за тима на Алберт Коста и трета в последните четири години.

Рафа започна двубоя с пробив. Но Кулата от Тандил го върна тутакси и оттук до края на сета беше пълновластен господар на корта. Делпо взе шест поредни гейма, за да спечели първия сет.

С леко съдействие от лентата на мрежата аржентинецът започна и следващия с пробив. Този път Рафа успя да го върне. Всичко се реши в десетия гейм, когато испанският левичар успя да направи втори брейк и да вземе частта.

Окриленият Надал продължи да доминира над известния с лабилната си психика съперник и го проби за 2:0. Последва нов брейк за 5:1. Малко преди това аржентинецът получи някакво разтежение и бедрото му беше бинтовано. Рафа затвори рутинно сета и Испания беше на една част от титлата.

Като хищник, надушил кръвта на жертвата, левичарят от Манакор не знаеше пощада. Той постигна изключително важен брейк още в първия гейм. Дел Потро обаче стисна зъби и успя да върне пробива за 2:2. Но това само разлюти Рафа, който тутакси постигна нов брейк. Делпо върна и него и после взе подаването си, за да поведе за първи път след началната част.

Носителят на 10 титли от Големия шлем проби за 6:5, но южноамериканският гигант се добра до тайбрек. Последва обаче безапелационното 7:0 точки и титлата остана за Испания, която поведе с 3-1 успеха във финалния мач.

Минути след награждаването героят Рафаел Надал, обяви че няма да участва в турнира Davis Cup догодина. Причината била, че той иска да се съсредоточи върху подготовката си за олимпиадата в Лондон, където трябва да защитава титлата си.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини