Стефани Стоева: Нямах труден мач в турнира



27-11-2011 00:00 | Станко Димов
Новата европейска шампионка по бадминтон при 17-годишните Стефани Стоева даде първото си интервю след историческия успех за racketi.com от Калдас де Раиня. Сиси, както я наричат съотборниците й, е родена на 23 септември 1995 година в Хасково. Тренира от повече от шест години при Станимир Бойчинов.

- Стефани, спечели изключително убедително титлата в Португалия, а на финала се задържа на корта само 20 минути. Толкова лесно ли беше?
Честно казано, нямах труден мач в турнира на единично. Очаквах, че мога да стана европейска шампионка. На самото първенство бях все едно с класа над останалите. Радвам се, че спечелих златния медал, но още не мога да осъзная какво точно се е случило.

- Какви съвети ти даде треньорът Станимир Бойчинов преди финала с датчанката?
Не ми е казал нищо по-различно от друг път. Успокои ме преди да изляза за мача. Пак ми повтори тактиката и кои са слабите страни на съперничката ми.

- Имахте мачпойнт за медал и на смесени двойки със Стефан Гърев...
Играхме много добре срещу руската двойка. Наистина имахме точка за спечелване на четвъртфинала, но не ни достигна може би малко късмет, за да продължим.

- Същите руснаци ви попречиха и в отборния турнир.
Да, ако ги бяхме победили със Стефан, щяхме да спечелим мача с 3-2, да сме първи в групата и да продължим на четвъртфинал. А заради един гейм не успяхме да се класираме. Обстановката беше добра, играхме в хубава зала, така че няма от какво да се оплача.

- На предишното европейско взехте бронз със сестра ти Габриела. Сега си първата българка шампионка. На какво се дължи израстването ти?
Няма никаква тайна. Тренирах много упорито след шампионата в Словения през 2009-а. Бях си поставила за цел да спечеля титлата в Португалия. Бях настроена да го направя и знаех, че имам силата и самочувствието. Но вече мисля за следващото европейско. То е догодина и е до 19 години. Там със сестра ми ще се опитаме да вземем златни медали на двойки.

- Този месец спечели и първа титла при жените. Много ли е голяма разликата с девическите турнири?
Да, много съм доволна, че успях да победя в Будапеща. Там много ми помогна германският треньор Гюнтер. Ясно е, че при девойките е много по-лесно да се играе, но това ме чака – турнири при жените.

- Кой елемент в играта ти е най-силен и върху кой трябва да работиш най-много?
Смятам, че имам добър смач. А за слабости – мисля че трябва да потренирам още играта на мрежата от бекхенд страната.

- Имаш ли ритуал преди мач?
Не, не правя нищо специално. Може би съм малко суеверна, но не много.

- Имаш ли идол и до къде мечтаеш да стигнеш в бадминтона?
Много харесвам играта на Петя Неделчева. Засега мечтата ми е да успея да се класирам за олимпийските игри през 2016 година в Рио де Жанейро.

- Кога започна да тренираш и не съжаляваш ли за избора си?
Бях някъде в четвърти клас, когато моята приятелка Божидара ме заведе в залата и така ме запали по този спорт. Никога не съм съжалявала, че съм започнала да играя бадминтон!

- Колко треньори си сменила?
Започнах при Станимир Бойчинов. Той и до момента е с мен и без него трудно щях да стигна до европейската титла. Благодарна съм му, че ме подкрепя във всеки мой двубой. Много ми помогна и в Португалия. На турнира ме подкрепяше и Каролина Зографова.

- Ще има ли празненство?
То се знае! Ще отбележим тази вечер титлата, както подобава. Но когато се върна в България във вторник, ще бъде истинския купон.


 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини