Стоусър грабна титлата на US Open



12-09-2011 00:00 | Станко Димов
Деветата поставена Саманта Стоусър опроверга прогнозите и спечели първа титла от Големия шлем на Откритото първенство на Съединените щати по тенис. На финала 27-годишната австралийка бе категорична срещу Серина Уилямс и япобеди с 6:2, 6:3. Американката я чака дисциплинарно наказание, защото отправи заплахи към съдийката на стола Ева Асдераки.

Противно на очакванията Стоусър доминираше на ”Артър Еш” и надигра носителката на 13 титли от Шлема Уилямс. Тенисистката от Бризбън постигна пет пробива, а допусна само един. Тя завърши с 12 непредизвикани грешки и 20 печеливши удари, докато при Серина статистиката беше 25 – 19.

Така Саманта стана първата австралийка с титла в Ню Йорк след Маргарет Корт, която триумфира през 1973 година. А последната купа на единично в Шлема за петия континент дойде от Лейтън Хюит, който спечелиWimbledon през 2002 година.

„Това е един от най-хубавите дни в живота ми. Щастлива съм, че спечелих. Мечтаех за този успех от дълго време. Не знам какво точно е казала Серина на съдията, но тя е фантастична тенисистка, велик шампион и прави чудеса в нашия спорт”, каза Стоусър след финала. Тя си тръгна от US Open с чек за 1,8 милиона долара.

Уилямс показа лошо възпитание, дори вулгарност, в края на първия гейм на втората част. 29-годишната бившаномер едно се провикна "Come On!" по време на разиграване, заради което гъркинята Асдераки присъди точка за съперничката й, което доведе до пробив за австралийката. При сядането на стола за почивка Серина заявила: „Не ме гледай, ако ме срещнеш някъде, мини на другата страна, че не знам... Ти си хейтърка и душата ти е грозна!”, заявила гневната американка на съдийката на стола. След края на финала, тя отказа да стисне ръката на арбитърката.

Вече започна разследване срещу Серина Уилямс за този изблик на гняв. Очакват я санкции, като може да бъде глобена за лошо държание, но може да бъде и дисквалифицирана. Това поясни главният съдия на US Open Брайън Ърли. Решението трябва да бъде взето днес.

По ирония на съдбата пробацията на американката изтичаше точно днес. На полуфинала в Ню Йорк срещу Клайстерс през 2009 година Серина заплаши съдийка на линията със смърт, защото и отсъди фут-фот и после допълни, че ще й напъха топката в гърлото. За тази проява на лошо възпитание тя беше глобена с 82 500 долара (много по-малко, отколкото получи като награден фонд) и получи двугодишен изпитателен период. Ако в него Уилямс прояви отново агресия на корта, я очаква парична санкция, но и забрана за участие в турнири от Големия шлем за определен период от време.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Уимбълдън
Категория: Голям Шлем
Място на провеждане: Лондон, Великобритания
Настилка: Тревна
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Други новини