Ноле пак спаси 2 мачбола за финала



11-09-2011 00:00
Световният номер едно Новак Джокович за трети път и втори пореден се класира за финала на US Open. В най-качествения мач за годината сърбинът се наложи над Роджър Федерер след 6:7(7), 4:6, 6:3, 6:2, 7:5 за три часа и 51 минути игра. Както и миналата година в Ню Йорк Ноле спаси два мачбола на швейцареца, преди да триумфира. На втори пореден турнир от Големия шлем 30-годишният базелчанин губи от 2-0 сета, след провала в Лондон от Цонга.

И двамата тенис виртуози печелеха подаванията си авторитетно и изобщо нямаше точка за пробив. Закономерно се стигна до тайбрек. В него Роджър водеше с 4:2 точки на размяната на полетата. Последва двойна грешка на Ноле, но тутакси Федерер му върна жеста. След това швейцарецът наниза шеста точка и получи три сетбола. Джокович взе двете си подавания и при 6:5 швейцарецът вече сервираше за спечелване на частта. Но не успя и се стигна до равенство. В крайна сметка петкратният шампион затвори сета при петата си възможност с 9:7 след 55 минути.

Федерер пръв стигна до точки за пробив в мача в третия гейм на следващата част. При третата форхендът му хвана сърбина в крачка и той поведе с 2:1. Ноле се амбицира и успя да върне брейка при 3:3. Но Роджър показа кой командва на корта в момента и проби на нула световния номер едно. След това затвърди за 5:3 и принуди Джокович да подава за оставане във втората част. Той изпълни задачата и после Федерер подаваше за 2-0 сета. Рекордьорът по титли в Големия шлем се справи с лекота.

Джокович достигна на три пъти до точка за пробив и последния път успя, за да поведе с 2:0 гейма. След това последва и затвърждаване. Стигна се до 5:3, когато Ноле сервираше за спечелване на частта. Той не трепна и намали общия резултат.

24-годишният белградчанин стартира с пробив и в четвъртия сет. Очевидният спад в играта на Федерер беше използван от Джокович. Подемът на сърбина продължи и той проби пак за 4:1 гейма. След това швейцарецът спаси два сетбола при 1:5 и взе подаването си. После Ноле дръпна с 40:0, но Роджър успя да изравни. Веднага след това обаче сърбинът спечели при шестия си мачбол след ретур в аут на съперника. Той направи едва две непредизвикани грешки в сета срещу 12 на Федерер.

В петата част двамата титани печелеха подаванията си до осмия гейм. Тогава Брюнета от Базел проби на нула и при 5:3 сервираше за място на финала. Роджър поведе с 40:15, но не успя да реализира двата мачбола. След грешка на швейцареца Ноле получи възможност за връщане на пробива, но това беше осуетено с десетия си ас. Но при втория шанс Федерер направи двойна грешка. После Джокович изравни за 5:5. Вдъхновеният сърбин проби отново и вече водачът в схемата сервираше за спечелване на двубоя. Стигна на свой ред до два мачбола и с мощен сервис приключи при първия.

„За мен това беше най-голямата победа през годината. Да победиш Роджър от 0-2 е велико. При първия му мачбол на ретура си помислих: ако влезе, влезе. Публиката беше страхотна на най-големия тенис стадион в света. И срещу Надал, и срещу Рафа ще стане голям финал”, каза Новак след успеха и после... потанцува на корта.


 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: China Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Пекин, Китай
Настилка: Твърда
Награден фонд: $3,891,650

Official Website | Livescore
Турнир: Japan Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Токио, Япония
Настилка: Твърда
Награден фонд: $1,989,865

Official Website | Livescore
Други новини