Диа: Нямам приятел в момента



16-08-2011 00:00 | Станко Димов
Третата ракета на България Диа Евтимова даде интервю за корифея Явор Геронтиев от в. "24 часа". В него 24-годишната тенисистка допълва някои неща от казаното пред нашия сайт от Бад Гащайн и разкрива доста други страни от личността си.

- Диа, първият ви 1/4-финал на турнир от веригата на Женската тенис асоциация в Австрия не дойде ли малко късно?
Така се получи. Миналата година също имах възможност да играя 1/4-финал, но с Шарапова (в Страсбург) бе трудно. Постепенно започнах да постигам добри резултати. Тази година имах инерция от предния турнир (титла в Швеция), направих добри мачове, но и жребият бе подходящ. Добре се получи. Много бързо се качваш в ранглистата, когато вземеш 90 точки накуп. За мача с австрийката Майер-Ахлайтнер съжалявам, защото не играх правилно тактически.

- Но направихте много дълга серия от победи.
Да, това, което правя на тренировки, най-после даде резултат. Смених ракетата, но от всичко по малко - 5% оттук, 5% оттам, нещата се натрупват и нещо се случва. Няма рецепта за успех.

- Защо сменихте ракетите?
Не бях много доволна от модела на предишната марка (Wilson), чувствах нестабилност по време на игра. Новата ракета Babolat е по-различна и засега смяната дава резултат.

- Най-близкото голямо предизвикателство Откритото на Съединените щати ли е?
Да, играя на червени кортове, а после ми предстои поне седмица подготовка и квалификации за US Open.

- И миналата година играхте в Ню Йорк, какво ще е по-различното сега?
Миналия сезон се чувствах като пълен аутсайдер. Отидох 2 дни преди турнира напълно неподготвена. Нямах представа какво ме очаква. Сега турнирът в Турция (в Самсун) много ми помогна, защото бе на твърди кортове при високи температури. Няма да е лесно, но пък се надявам да играя по-добре.

- Готова ли сте за първа победа в турнир от Големият шлем?
Защо не? Познавам добре повечето от момичетата, с които ще играя. В случая става въпрос за по-голям залог на по-голяма сцена.

- Какви са реалните ви цели до края на сезона?
Да вляза сред първите 150 и по възможност да съм близо до топ 100, за да мога в началото на следващата година да играя в основната схема на Australian Open, което досега не става, защото съм извън първите 120 в смета.

- Познавате се с Новак Джокович?
Аз го познавам до 14-годишна възраст. Сега не знам нищо за него. Тогава Ноле бе много отворен, комуникативен и със страхотно чувство за хумор, което е запазил. Но нищо повече.

- Имате ли приятелки в професионалния тенис?
Да, аз умея да се сприятелявам. Напоследък имам много добри отношения с Марта Домаховска от Полша, на последния турнир в Турция бяхме заедно. Зависи от ситуацията. Понякога се запознавам на място с някоя и дори си делим стаята в хотела.

- С кого сте заедно по турнирите?
С баща ми - в 70% от турнирите. Понякога на по-далечна дестинация летя сама.

- Не притежавате впечатляваща физика. Това пречи ли в мачове с по-здрави и мускулести тенисистки?
Не, компенсирам с бързина и издръжливост, защото съм много лека. Намерих начин да бъда равностойна в повечето мачове. По-трудно е на твърди кортове, защото на такава настилка килограмите и сервисът са от основно значение.

- Има ли време за рекламни снимки?
На отделни турнири се е случвало, но по принцип трябва да си на по-високо ниво, за да има интерес към теб.

- Сметките ви излизат ли? Да не сте назад с парите?
Излизат. От турнирите. Поне засега няма проблем. Но аз не плащам за треньор, а това е много важно, защото е един от най-големите разходи. Има значение и програмата. Аз играя турнири предимно в Европа и в САЩ. С парите от наградния фонд се оправям. Дори понякога съм леко напред с финансите.

- Има ли интерес от спонсори? Преди години работехте и с Карлос Родригес, треньор на Жустин Енен, получавахте екипировка от Le coq sportif.
Тогава имах рекламен договор и за времето парите бяха добри, а аз бях само на 15 г. Но за по-сериозни ангажименти с фирми трябва да си поне сред първите 50 в света или да имаш добър мениджър, който да осигурява договори. Мисля, че по-младите са с по-големи шансове. На моите години трябва непрекъснато да се доказваш.

- Имате ли приятел?
Не, в момента нямам гадже. Свободен атом съм.

- Готова за контакти?
Може би не съм намерила, но и не търся много.

- С какво се занимавате извън тениса?
Имам няколко хобита от дете. Но когато избереш нещо, не ти остава време за друго. Обичам да яздя, да карам сноуборд. Екстремни удоволствия.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Уимбълдън
Категория: Голям Шлем
Място на провеждане: Лондон, Великобритания
Настилка: Тревна
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Други новини