Кузманов: Мечтая за Топ 20



25-07-2011 00:00 | Станко Димов
Европейският вицешампион за юноши до 18 години Димитър Кузманов се прибра в понеделник в България от Клостерс, Швейцария. Утре той заминава за отборно състезание с националния тим в Полша. В кратките часове на родна земя Мико намери време да даде интервю за сайта, който знае най-много за българския тенис.

- Как се разви финалът и можеше ли да го спечелиш?
Беше много оспорван мач. Заради дъжда го спираха четири пъти и го доиграхме с испанеца Баена даже в друг клуб, а не в този на европейското. В първия сет водех с 4:2 и 40:15, но после пък съперникът, който беше водач в схемата и играч от Топ 400 при мъжете, поведе с 5:4 и сервираше са сета. Аз върнах пробива, но после пак допуснах брейк и загубих. Във втория влезнах в ритъм, поведох с 2:1 гейма и тогава дойде голямото прекъсване и местенето. В края на частта губех с 4:5 и 0:30, но се преборих и я вкарах в тайбрек. И там малко не ми достигна. Много съжалявам, мисля че можех да спечеля, макар че никой не ме броеше за фаворит в турнира.

- Кой беше най-трудният мач в Клостерс?
Като качество на игра най-добре се представих във финала. Даже мога да кажа, че никога не съм бил на по-високо ниво. Но като трудност бих посочил успеха ми във втория кръг срещу австриеца Офнер, който беше №4 в схемата. Имаше голямо напрежение в мен, но успях да надделея в три сета (б. а. - 7:5, 3:6, 6:2), след което натрупах и самочувствие.

- В предишните ти участия на европейски приключваше рано. На какво се дължи промяната сега?
С две думи – зрелост и придобит опит. Отидох в Швейцария с много изиграни мачове не само при юношите, а и при мъжете. Заминах за шампионата веднага след двубоя за Davis Cup, бях във форма, знаех че мога много.

- Дебютира и в Големия шлем при юношите с полуфинал на Roland Garros. Каква е разликата с другите турнири?
Атмосферата е коренно различна. В Париж бяха дошли стоте най-добри юноши. Това ме мотивира допълнително. Радвам се, че с Мики Янкович стигнахме до полуфинал на двойки. Това беше моят дебютен и последен турнир от Шлема при юношите. Надявам се да запиша много участия при мъжете.

- Няма да играеш повече в тази възрастова група ли?
Да. Отборният квалификационен турнир в Полша ще бъде последното ми състезание при юношите. Там сме в много тежка група заедно с домакините, Франция, Великобритания, Испания, Латвия и Португалия. За финалите се класират първите два състава. Аз натрупах много умора и на място ще реша в кои точно срещи да участвам.

- Какво те затруднява в турнирите при мъжете?
Разликата е огромна. Има и психологическа бариера. На мнение съм, че можеш да пробиеш само с натрупан опит. Затова съм доволен, че достигнах до четвъртфинал на фючърс в Белград за първи път това лято. Надявам се вече да вървя нагоре, особено след като съм вече сред първите 1000 в света.

- Дебютира за Davis Cup и дори записа победа. Ще играеш ли и догодина в ІІІ група?
Това ще го реши капитанът на отбора, но ако бъда повикан със сигурност ще се отзова отново. За мен да играя за България е огромна чест. Натрупах опит и самочувствие в мачовете срещу Беларус и Кипър. Преди мача в зала „София” БФТ ни осигури лагер, на който се подготвих де факто и за европейското първенство в Швейцария. А и досегът до звезда като Маркос Багдатис беше вълнуващ.

- На 28 юли навършваш 18 години, какво си пожелаваш?
Да съм здрав. Това е най-важното за всеки спортист – да се опази от контузии. Останалото ще постигна сам и ще опитам да сбъдна мечтите си. Преди казвах, че се стремя да попадна в Топ 50 на АТР. Но след сребърния медал от европейското вече вдигнах летвата – искам да стигна Топ 20 и да печеля големи турнири. Иначе обичам скоростите и мотоциклетите. Ще изкарам книжка, но не преди зимата, защото нямам време за курсовете.

- Можеше ли централният нападател на Локомотив (Пд) сега да се казва Димитър Кузманов?
Имаше много голяма вероятност (смее се). Много ме влечеше и футбола, и тениса. Тренирах и двата спорта. Но надделя семейната традиция. Все пак съм израснал на кортовете. Близките ми дадоха съвет да избера индивидуалния спорт.

- Твоята майка Дора Рангелова дава ли ти професионални съвети?

Не, определено не обича да се меси в тренировъчния процес. Тя оставя всичко в ръцете на брат си Стефан Рангелов, който е мой личен наставник.

- Вуйчо треньор? Да не би заради това Надал да ти е любимият тенисист?
Хаха, не бях мислил за тази връзка. Но Рафа наистина е моят пример. Страхотен професионалист, идеален е и извън корта като поведение. Допада ми неговата борбеност и амбицията му да печели непрестанно. Сигурен съм, че ще се върне отново на върха на класацията.

- Сключил ли си договор с мениджърска агенция?
Не, имах предложения от "Октагон" и IMG, даже ходих до академията на Ник Болетиери във Флорида за преговори миналата зима. Но условията и на двете агенции не ме удовлетворяваха и затова не съм подписвал контракти.

- Имаш ли приятелка?
Не, с моите пътувания това е трудна работа. А и момичетата са доста капризни, изискват много внимание. Рядко се виждам и с най-добрите ми приятели. Сега, след турнира в Полша, ще почивам цяла седмица, което не ми се е случвало от четири години. Тогава ще наваксам с контактите и ще релаксирам.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини