Диа на първи четвъртфинал в WTA



14-07-2011 00:00 | Станко Димов
Тръгналата от квалификациите Диа Евтимова победи участващата с „уайлд кард” Никола Хофманова от Австрия с 3:6, 6:4, 6:3 в двучасов мач на турнира в Бад Гащайн на клей, с награден фонд 220 000 долара. Така 24-годишната ни националка записа десета поредна победа и стана деветата българка, достигала до четвъртфиналите на състезание под егидата на WTA. Хасковлийката губеше със сет и 1:3, но постигна забележителен обрат. За трети пореден път тя ще играе срещу представителка на домакините, след като за влизане на полуфинал ще спори с Патриция Майер-Ахлайтнер. Мачът е в петък от 12:00 часа наше време.

„До голяма степен успях да обърна нещата, благодарение на характера ми. И него, както и техниката, се стремя да ги тренирам. В моменти като днешния, когато играта не върви, волята е решаващ момент. В мача имаше хубави моменти, но и доста неща, които трябва да развивам в бъдеще”, каза за racketi.com Евтимова от австрийския курорт.

Диа избра да сервира и поведе с 1:0. Родената в Чехия Хофманова проби за 2:1, след като поведе с 40:0 и реализира втората си възможност. Последва маратонски гейм, преминал през пет равенства. Хасковлийката стигна до точка за пробив, но не успя и в крайна сметка представителката на домакините затвърди. Постепенно Евтимова се нагоди към агресивния стил на съперничката, която редуваше ефектни уинъри с елементарни грешки. При 3:4 на корта влезе д-р Евтим Евтимов – баща и треньор на националката ни, за да й даде съвети. Веднага стигна до две възможности за брейк, но пак не успя, макар че при втората топката беше на косъм от линията. Диа сервираше за оставане в частта при 3:5. Никола Хофманова стигна до сетпойнт и го реализира с ретур по правата на второ подаване. Така частта приключи след 36 минути игра.

Във втората 317-ата в ранглистата австрийка проби за 3:1. Но това събуди Евтимова, тя поведе с 40:15 в атакуващ стил и върна брейка тутакси след двойна грешка на опонентката. Наказателната акция на добилата самочувствие Диа продължи и тя проби пак, след като поведе с 40:0 с игра „сервис-мрежа” , за да излезе напред с 4:3. При 5:4 националката ни вече подаваше за изравняване на общия резултат. Тя получи сетпойнт и изравни частите, след като 20-годишната Хофманова сгреши на мрежата. След един час и 17 минути всичко трябваше да се реши в трети сет.

Опитната българка започна категорично в него – с пробив на нула. За съжаление изглеждащата обезкуражена съперничка го върна веднага за 1:1. Това не смути Евтимова и тя проби пак. В четвъртия гейм Диа прояви характер и отрази със смела и майсторска игра цели четири брейк пойнта, преди да затвърди за 3:1. Всичко беше решено при втория пробив на 24-годишната ни тенисистка, с който поведе с 5:2. След това Евтимова сервираше за място на четвъртфиналите. С помощта на мрежата Хофманова взе гейма и върна единия брейк. Но след това Диа стигна до мачпойнт и го осъществи с форхенд уинър.

Българката си осигури рекордните в кариерата й 86 точки за ранглистата, където е №239, и също върховата за нея премия от 5340 долара. Тя със сигурност ще се завърне в понеделник в Топ 200 на класацията, като ще бъде около №190, което ще е нов рекорд за достигалата до195-о място хасковлийка. На четвъртфиналите Евтимова очаква Патриция Майер-Ахлайтнер, която се справи с хърватката Петра Мартич с 6:1, 6:4. Евтимова е загубила и двата мача срещу 109-ата сега австрийка. За последно двете играха на клей в Рим миналата година и Майер-Ахлайтнер се наложи с 6:4, 6:4.

Преди Диа до четвъртфинали в турнири на WTA са достигали четирите българки с титли – Мануела, Катерина и Магдалена Малееви, както и Елена Пампулова. Останалите ни представителки са Любомир Бачева, класирала се на полуфинал в Ещорил през 1999 г., Павлина Стоянова, играла финал в Палермо през 2000 г., Сесил Каратанчева – четвъртфиналистка във Ванкувър и Квебек през 2004 година и Цветана Пиронкова стигнала до тази фаза за първи път в Истанбул през 2005 година.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини