Джокович детронира Надал и е шампион



03-07-2011 00:00
Новият световен номер едно в световната ранглиста Новак Джокович спечели титлата в 125-ото издание на Wimbledon. На финала сърбинът детронира Рафаел Надал с 6:4, 6:1, 1:6, 6:3 за два часа и половина в последните му мигове като водач на световната ранглиста. 24-годишният белградчанин победи за пети път този сезон испанеца и така прекъсна серията му от 20 поредни успеха в Лондон, за да спечели третата си титла от Големия шлем след двете в Мелбърн.

Рафа спечели жребия и избра да посреща. Ноле се справи добре в сервис гейма си и откри резултата. До десетия гейм всеки печелеше подаването си. Правеше впечатление, че защитаващият титлата си Надал допуска повече грешки, а началният удар на сърбина не е страшното оръжие от предишните му срещи. При 5:4 Джокович стигна до сетбол, след като сервиращият испанец изпрати форхенда си в мрежата. При следващото разиграване Рафаел изпрати топката в аут и частта беше за сърбина след 42 минути игра.

Ноле се спаси в първия гейм на втория сет от 0:30. След това поведе с 40:15 и наказа Рафа с втори пореден пробив след неумела къса, за да поведе с 2:0. Надал прекъсна негативната си серия от пет загубени гейма при 1:3. Джокович продължи да доминира и постигна нов брейк за 5:1. След това новият номер едно в света сервираше за удвояване на преднината в мача. Последна гейм на нула и 2-0 сета след само един час и 11 минути.

Във втория гейм на третата част испанецът стигна до първата си точка за пробив и я реализира, след като бекхендът на сърбина срещна лентата на мрежата. Така Надал поведе с 2:0. Джокера окончателно предаде сета в шестия гейм. Белградчанинът спаси две точки за пробив, но после се стигна до трета, при която той направи двойна грешка. Така Рафа подаваше при 5:1, спечели на нула и взе сета.

В началото на следващата част Джокович трябваше да спасява точка за пробив на разигралия се испанец, изживяващ последните си часове като номер едно, преди да поведе с 1:0. Това явно вдъхна нови сили у сърбина, той поведе с 40:15 и проби след грешка на съперника. Стигна се до рибрейк, след като при 30:40 ретурът на Надал закачи лентата на мрежата и тупна в половината на съперника. После той и изравни за 2:2. Ноле нанесе удар, като проби за 5:3, след като поведе с 40:0. Това изправи на крака дори сръбският президент Борис Тадич. Джокович сервираше за титлата. Той стигна до шампионска точка и я реализира с отличен сервис.

След това падна на колене, откъсна стръкче от тревата и го сдъвка, а после се прекръсти и отправи поглед към своята ложа, където беше целият негов клан – бащата Сърджан, майката Дияна, братята Марко и Джордже, приятелката Йелена Ристич и треньорът Мариян Вайда.

Шампионът завърши с 12 непредизвикани грешки и 27 печеливши удари – седем аса. Надал приключи с 15 грешки и 21 уинъра. За титлата Ноле взема 1 100 000 британски лири и 2000 точки за ранглистата на АТР. За Рафа останаха 550 000 паунда и 1200 точки.

„Много е трудно да опиша какво чувствам. Това е най-големият ден в живота ми. Wimbledon беше първият турнир, който гледах като дете и мечтаех един ден да го спечеля. Рафа е най-добрият в света, направихме голям мач,трябваше да играя на върха на възможностите си, за да го победя. Искам да го поздравя за отличния турнир, който направи. Благодаря на моя екип и на зрителите за подкрепата”, заяви след награждаването Джокович, който от 4 юли става 25-ият тенисист, оглавявал световната ранглиста.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: China Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Пекин, Китай
Настилка: Твърда
Награден фонд: $3,891,650

Official Website | Livescore
Турнир: Japan Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Токио, Япония
Настилка: Твърда
Награден фонд: $1,989,865

Official Website | Livescore
Други новини