Квитова шампионка в Лондон



02-07-2011 00:00 | Станко Димов
Осмата поставена Петра Квитова спечели титлата на Wimbledon. На финала тя надигра петата в схемата в Лондон Мария Шарапова с 6:3, 6:4 за един час и 25 минути игра на централния корт на „Ол Инглънд клъб”.

Така победителката стана първата играеща с лява ръка с трофей тук след нейния идол Навратилова през 1990 година и първата чехкиня с титла не само в Лондон, но и в Големия шлем, след Новотна през 1998 година.

Двете тенисистки започнаха малко нервно двубоя. В шестия гейм Квитова стигна до пробив след две поредни двойни грешки на Маша, за да поведе с 4:2. След това левичарката от Биловец затвърди и така принуди рускинята да сервира за оставане в частта. Шарапова започна с двойна грешка, а после се стигна и до сетбол. Шампионката от Wimbledon през 2004 г. го неутрализира с ас, а после взе подаването си. Петра вече застана на линията за начален удар при 5:3, за да приключи. Чехкинята не трепна, записа четири поредни точки и сетът завърши в нейна полза след 40 минути игра.

Квитова стартира с брейк и втория сет, а после направи и 2:0. После Мария взе подаването си и бе окуражена от ложата от своя годеник Саша Вуячич. Веднага след това Шарапова направи два агресивни ретура и след прецизен лоб върна пробива за 2:2. Но чешката тенисистка не се притесни и тутакси отново постигна брейк. Рускинята го върна, но пак допусна нов за 3:4. После Петра най-сетне успя да вземе подаването си и беше само на гейм от титлата. При 5:4 тя сервираше за титлата. Поведе с 40:0 и при първата шампионска точка затвори с първия си ас в мача.

„Бях развълнувана и впечатлена, когато погледнах големите шампиони в ложата Признавам, че бях нервна, но не го показвах, Нямам думи, много съм щастлива, това беше най-голямата ми победа. Получих съвети и вдъхновение от великите Мартина Навратилова и Яна Новотна”, каза с треперещ глас Квитова след триумфа. По пътя към успеха тя се наложи в три сета над Цветана Пиронкова на четвъртфиналите.

Родената на 8 март 1990 година шампионка заслужи 2000 точки за световната ранглиста, където от понеделник ще бъде на рекордното за нея седмо място, и 1 100 000 британски лири от наградния фонд. За финалистката Шарапова останаха 1400 точки и 550 000 паунда.



 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Ролан Гарос
Категория: Голям Шлем
Място на провеждане: Париж, Франция
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: Lyon Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Лион, Франция
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Geneva Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Женева, Швейцария
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Други новини