Надал ще защитава титлата си



01-07-2011 00:00
Великобритания ще трябва да чака поне още година за титла от Wimbledon при мъжете след последната на Фред Пери през 1936-а. Във второ поредно издание на турнира от Големия шлем Рафаел Надал уби мечтата, като отстрани Анди Мъри. Шампионът от миналата година и водач в схемата надигра шотландеца с 5:7, 6:2, 6:2, 6:4 след три часа игра.

Така Рафа записа 20-а поредна победа в Лондон и в неделя ще играе на финала срещу Новак Джокович, победил Цонга също в четири сета. Сърбинът ще измести Надал от първото място в света, независимо от изхода на двубоя. Испанският левичар ще се опита да вземе трети трофей от състезанието и общо 11-и от Шлема.

Двамата тенисисти сервираха успешно почти в целия сет. Стигна се до заключителния 12-и гейм, когато подаваше Надал. Анди дръпна с 40:0 и при втората възможност затвори сета, след поредния бекхенд в мрежата. Частта продължи 54 минути. В нея Мъри наниза седем аса.

Във втората Рафа заигра по-съсредоточено и успя да пробие за 3:2. Шотландецът се опита да го върне веднага,но испанецът беше като стена. След това Надал проби пак за 5:2, като се възползва от спадналото ниво на сервиса на Мъри. После изравни частите, като поведе с 40:15 и приключи със мощен начален удар по диагонала.

Защитаващият титлата си левичар нанесе удар още в първия гейм на следващия сет. Той стигна до общо три точки за пробив и при третата успя след форхенд в аут на британската надежда. Анди прекъсна негативната серия от седем загубени гейма при 1:2. Рафа продължи да бъде перфектен. Той не допусна нито една непредизвикана грешка във втората част и направи петата си в мача в шестия гейм на третата. Надал стигна до нов брейкбол и го реализира с феноменален минаващ удар по диагонала. При 5:2 пак Рафа сервираше, за да поведе с 2-1 части и се справи авторитетно.

Испанецът стартира с брейк и четвъртия сет. Тенисистът от Дъмблейн се опита да го върне и в четвъртия гейм имаше на два пъти възможност за това, но Надал се защити хладнокръвно, за да поведе с 3:1. Мъри сервираше за оставане в срещата при 3:5, но след двойна грешка даде мачбол на Рафа. Анди обаче оправи нещата с отлично пласиран начален удар и взе гейма. Вече все още световният номер едно подаваше за място на финала. 25-годишната звезда от Манакор поведе с 40:0 и реализира втората възможност с форхенд уинър по диагонала.

Рафаел завърши с впечатляващите седем непредизвикани грешки и 37 печеливши удари – шест от тях директно от начален удар, 68 процента вкарана първи сервис и 81 процента спечелени точки при разиграно негово първо подаване. Мъри записа 39 непредизвикани грешки (пет двойни) и 42 уинъра (15 аса).

Надал и Джокович са играли 27 пъти, като Рафа е спечелил 16 мача. Но в последните четири двубоя успехът неизменно е на страната на Ноле. Сърбинът победи тази година на финалите в Индиън Уелс, Маями, Мадрид и Рим. Двамата са играли на Wimbledon веднъж. През 2007 година испанецът печели на полуфинала с 3:6, 6:1, 4:1 и отказване на съперника заради контузия.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: China Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Пекин, Китай
Настилка: Твърда
Награден фонд: $3,891,650

Official Website | Livescore
Турнир: Japan Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Токио, Япония
Настилка: Твърда
Награден фонд: $1,989,865

Official Website | Livescore
Други новини