Левичарка на финала след 1994 г.



30-06-2011 00:00 | Станко Димов
Осмата поставена Петра Квитова се класира за финала на Wimbledon. Чехкинята надигра четвъртата в схемата Виктория Азаренка от Беларус с 6:1, 3:6, 6:2 за един час и 44 минути. Така Квитова, която преди това отстрани Цветана Пиронкова, стана първата левичарка, която ще спори за титлата от 1994 година, когато нейният идол Мартина Навратилова игра в Лондон. А последната играеща с лява ръка финалистка беше Моника Селеш през 1998 г. на Roland Garros.

Петра започна с повече хъс двубоя и стигна заслужено до пробив за 3:1, който след това успя да затвърди. Квитова играеше със самочувствие и проби отново, след което при 5:1 вече сервираше за сета. Наказателната акция продължи с гейм на нула и частта приключи след само 27 минути.

Азаренка беше коренно променена във втория сет. Тя дръпна с 2:0 с пробив и заигра по-агресивно отколкото в началото на двубоя и започна да разчита по-добре мощния сервис на съперничката. В третия гейм тя отрази точка за връщане на брейка, преди да затвърди. В шестия Вика поведе с 40:15, но съперничката й спаси пробива и намали на 2:4. При 5:3 беларуската тенисистка сервира за сета, поведе с 40:0 и успя при третата възможност, когато форхендът на Квитова излезе в аут.

В решителната част 21-годишната чехкиня нанесе първа удар, като проби и веднага след това затвърди за 3:0. В петия гейм Азаренка поведе с 40:15, но не успя да върне брейка и губеше вече с 1:4. При 2:5 тенисистката от Минск сервираше за оставане. Квитова стигна до мачбол, но Вика го отрази. При втория обаче направи двойна грешка и всичко свърши.

Чехкинята, която е тренирана от Давид Котиза, постигна 40 печеливши удари в двубоя – девет от тях бяха асове, при 14 непредизвикани грешки – две двойни. За Азаренка тези показатели бяха 9-7, което обяснява в голяма степен успеха на Петра. На трибуните тя бе подкрепяна от самата Навратилова и сър Ричард Брансън.

Квитова е първата тенисистка от Чехия на финала на Wimbledon след Яна Новотна, която спечели титлата през 1998 година. Нейната съперничка за двубоя за купата в събота ще бъде определена в мача Мария Шарапова – Забине Лизицки.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Уимбълдън
Категория: Голям Шлем
Място на провеждане: Лондон, Великобритания
Настилка: Тревна
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Други новини