Цонга обърна Федерер от 0-2



29-06-2011 00:00 | Станко Димов
Поставеният под №12 в схемата на Wimbledon Жо-Вилфред Цонга успя да обърна за първи път в кариерата му Роджър Федерер от 2-0 сета в Големия шлем и да го победи. Французинът надигра шесткратният шампион в турнира след 3:6, 6:7(3), 6:4, 6:4, 6:4 в двубой, продължил повече от три часа. На полуфиналите Цонга очаква Новак Джокович.

В първата част Федерер удари само веднъж, когато проби за 2:0, но това му беше достатъчно, за да спечели сета. Във втория всеки печелеше подаването си и се стигна до тайбрек. В него при първата точка Цонга сбърка сравнително лесно воле на мрежата и оттам играта му се разпадна. Швейцарският ас поведе с 5:0 точки, а при 6:1 имаше пет сетбола. Роджър реализира третия за да дръпне с 2-0 части.

В третата французинът проби за 2:1. Той удържаше подаването си и при 5:4 сервираше за сета. Федерер отрази две точки за спечелването му, но при третата Цонга успя. Окриленият тенисист от Льо Ман взе и следващия сет, отново с пробив за 2:1.

Кризата у Федерер се задълбочи, след като допусна брейк и в първия гейм на заключителния пети сет. След това Цонга беше безкомпромисен в своите сервис геймове и без проблем стигна до 5:4, когато подаваше за спечелването на двубоя. Нищо не трепна у французина и той спечели на нула.

В цялата среща вялият Федерер стигна до само една точка за пробив, която реализира във втория гейм. Жо-Вилфред игра с огромно желание за победа и беше възнаграден с първи полуфинал на Wimbledon. Във втория кръг Цонга победи Григор Димитров. Роджър спря отново на четвъртфинал, както и миналата година, когато беше отстранен от Бердих. Спря и серията на 29-годишният швейцарец от 178 мача в Шлема, в които е повеждал с 2-0 сета и неизменно е печелил. Всъщност такъв обрат на Роджър са правили само Лейтън Хюит за Davis Cup през 2003 година и Давид Налбандян през 2005 година на финала на Мастърса в Шанхай.

В друг двубой вторият поставен Новак Джокович се справи с 18-годишния квалификант Бърнард Томич от Австралия с 6:2, 3:6, 6:3, 7:5.

Ноле направи брейк още в първия гейм, а после и още един, за да вземе първия сет. В следващия обаче тийнейджърът постигна пробив за 3:1, което му бе достатъчно за изравняване на частите. Томич започна с пробив и третия сет, а после и затвърди за 2:0. В четвъртия гейм сърбинът имаше на два пъти точки за връщане на пробива, но съперникът му устоя. След това обаче Джокович заигра като голям шампион и проби за 3:3 и после за 5:3. В своя сервис гейм 24-годишният белградчанин стигна до сетбол и го реализира с отличен начален удар.

Ноле стартира и заключителната част с пробив, което бе шести пореден гейм за него. Попареният Томич спря негативната серия при 1:2. След това върна брейка. Развръзката в сета и мача настъпи в драматичния 11-и гейм, когато сърбинът направи пробив и после сервира успешно за място на полуфиналите.

Джокович за трети път стига до полуфиналите в Лондон – след миналата година и 2007-а, но никога не е играл в мача за титлата. Сърбинът има негативен баланс срещу Цонга от 2-5 победи. Ноле спечели първият им двубой – на финала на Australian Open през 2008 г., но после регистрира три поредни загуби, преди да спечели пак през 2009 година в Маями. Последният им сблъсък беше през януари 2010 година в Мелбърн, когато французинът победи на четвъртфинал със 7:6(8), 6:7(5), 1:6, 6:3, 6:1.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Internazionali BNL d′Italia
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Рим, Италия
Настилка: Клей
Награден фонд: €8,862,111

Official Website | Livescore
Други новини