Цеци отстъпи в три сета



28-06-2011 00:00 | Станко Димов
Първата ракета на България Цветана Пиронкова отстъпи в четвъртфиналния си двубой на Wimbledon срещу осмата в схемата Петра Квитова от Чехия. Тя загуби с 3:6, 7:6(5), 2:6 в мача на полуфиналистките от миналата година, продължил два часа.

Цеци, която е поставена под №32, загуби подаването си на нула в първия гейм. В третия 23-годишната пловдивчанка започна да намира своя ритъм и спечели сервиса си за 1:2. За съжаление първото подаване на Пиронкова продължи да не влиза, а второто беше лесна плячка за 21-годишната левичарка и тя загуби и втори сервис гейм за 1:4. После при 1:5 българката подаваше вече за оставане в частта. Тя успя като за първи път в играта на Квитова се появиха пукнатини. Националката ни стигна до 40:15 и веднага върна единият пробив. Уви, веднага след това осмата поставена поведе с 40:0 и с ретур по правата затвори сета след половин час игра.

Във втората част всяка печелеше подаването си. Когато Цеци изравни за 2:2 българската агитка на трибуните на корт №1 избухна в аплодисменти и възгласи в подкрепа на полуфиналистката на Wimbledon от миналата година. Това окрили пловдивчанката и тя проби веднага след това. После затвърди уверено за 4:2. За съжаление в осмия гейм чехкинята поведе с 40:15 и върна брейка при втората си възможност. При 5:6 Цветана сервираше за оставане в мача и вкарването на сета в тайбрек. Тя започна с първия си ас в двубоя и изравни на 6:6. Пиронкова взе първата точка, но смяната на полетата дойде при 2:4. Последва изравняване при 4:4. Българката стигна до сетбол при 6:5 и сервис на съперничката. След дълго разиграване Квитова изкара в аут и резултатът стана 1-1 части, което пък значеше първи загубен сет за чехкинята.

В решителната Цеци поведе с 40:15, но допусна пробив след третата си двойна грешка в мача. Тя взе следващото за 1:2. В четвъртия гейм пловдивчанката стигна до точка за връщане на пробива, но мощният сервис на левичарката по диагонала го неутрализира. В седмия пък Квитова стигна до брейкбол с 50-ия си уинър в срещата. Пиронкова го спаси, но при втория след това бе безпомощна. Чехкинята сервираше за място на полуфинала при 5:2. Поведе с 40:15 и завърши с ас, след което изквича победоносно.

Единствената българка с полуфинал на Wimbledon завърши срещата с 18 непредизвикани грешки при десет печеливши удари. За Петра Квитова тези показатели бяха 24 и 54 съответно.

Пловдивчанката си осигури 500 точки за ранглистата, където е №33 и 137 500 паунда от наградния фонд. Цеци губи 300 точки от миналата година и ще се смъкне в класацията. Но победите й над Вера Звонарьова и Винъс Уилямс са извън всякаква класация и обединиха нацията в гордостта й от тях. Пиронкова се прибира в България в сряда.

Фенове на Цветана извън България имаше не само в Лондон. В университета в Тилбург, Холандия, наши студенти организираха гледане на двубоя, снабдени с родни знамена.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Уимбълдън
Категория: Голям Шлем
Място на провеждане: Лондон, Великобритания
Настилка: Тревна
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Други новини