Цеци си върна на Вера и продължава



24-06-2011 00:00 | Станко Димов
Стъпването на тревата в Лондон преобразява напълно най-добрата ни тенисистка. След слаб сезон първата ракета на България и №32 в схемата на Wimbledon Цветана Пиронкова е вече на осминафинал. Тя елиминира втората поставена и финалистка от 2010 г. Вера Звонарьова с 6:2, 6:3 за един час и 17 минути. Полуфиналистката от миналата година си върна на рускинята за загубата на турнира от Големия шлем. Следващата й съперничка е Винъс Уилямс.

Цеци избра да сервира, но в началото се озова в беда. Съперничката й поведе с 40:0. Пловдивчанката не се смути и наниза пет поредни точки, за да тръгне с 1:0. При втория си сервис гейм Пиронкова спечели на нула с мощни сервиси и агресивна и точна игра. Веднага след това тя направи и пробив без да загуби точка, за да дръпне с 3:1. После българката успя да затвърди в гейм, в който игра без първи сервис и в който спаси още три брейк бола.
Цветана поведе с 5:2 и принуди 26-годишната Звонарьова да сервира за оставане в частта. Първата ни ракета натисна, стигна до сетбол и го реализира, след като форхендът на рускинята отлетя в аут.

Преди началото на следващия Вера поиска лекарска помощ. Не стана много ясно дали наистина е контузена в десния глезен, или просто се опитва да спре устрема на съперничката си и да се концентрира. Пиронкова започна с убедителен сервис гейм. По познатия сценарий Цеци проби отново за 3:1 след удар на рускинята в аут. За съжаление Звонарьова направи тутакси рибрейк. Това не смути ни най-малко българката и тя направи нов пробив – този път на нула, за да възстанови аванса си при 4:2. Този път пловдивчанката затвърди и бе изпратена с възгласи „Айде, Цеци!”. Московчанката трябваше да подава за оставане в двубоя. Тя успя. След това Пиронкова сервираше и поведе с 40:15 и затвори мача при първата възможност с мощен сервис.

Играта на нашата първа ракета на моменти беше направо Цецисимо. Сервисът й беше на ниво, форхендът й издържа и с него направи осем завършващи удари от общо 16 в мача. Тя парира абсолютно всички опити на Звонарьова за излизане на мрежата с лазерно насочени минаващи удари. Предвижването по корта също беше на много високо ниво, а в целия мач тя направи едва пет грешки. С две думи: лондонската приказка от миналото лято има продължение през това.

За успеха си българката заслужи 280 точки за световната ранглиста, където е №33 и 68 750 паунда от наградния фонд. Следващата й съперничка е също добре позната - Винъс Уилямс. Петкратната шампионка надигра убедително Мария Хосе Мартинес-Санчес с 6:0, 6:2. Миналата година в Лондон, на 29 юни, Цвети победи Уилямс с 6:2, 6:3. Тя е сред малкото тенисистки в света с положителен баланс срещу Винъс от 2-1 успеха. Другата победа на Пиронкова беше на Откритото първенство на Австралия през 2006 година.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини