Григор Димитров отстъпи в драма



23-06-2011 00:00
Първата ракета на България Григор Димитров отстъпи в драматичен и равностоен двубой на 12-ия в схемата на Wimbledon Жо-Вилфред Цонга от Франция в среща от втория кръг в Лондон. Резултатът е 7:6(4), 4:6, 4:6, 6:7(7) след почти три часа и половина игра. В заключителната част хасковлията имаше два сетбола и успя да спаси пет мачбола на опитния си съперник, преди всичко да свърши.

Двубоят беше спрян за 20-ина минути още при 30:30 в първия гейм при сервис на Цонга. Веднага след подновяването му Гришо стигна до точка за пробив, но опитният тенисист от Льо Ман се измъкна и после взе подаването си. Юношеският шампион от Wimbledon изравни след атрактивен уинър от форхенд в движение. В четвъртия гейм Димитров отрази общо три точки за пробив, преди да спечели подаването си. В седмия пък нашият представител стигна до две точки за брейк, но ги пропиля лековато при втори сервиси на французина. При следващото си подаване пък Цонга успя да отрази цели четири точки за пробив, благодарение на отличния си начален удар най-вече. След това Григор сервираше за оставане в сета при 4:5. Той показа хладнокръвие и взе гейма на нула. Историята се повтори при 5:6 и нов сервис гейм на нула за хасковлията. Стигна се до тайбрек. В него размяната на половините дойде при 3:3 точки след разменени минипробиви. После Димитров стигна до 6:3 и реализира втория си сетбол, след аут на достигалия до №6 в света негов съперник.

В началото на втория сет заваля отново, но съдията на стола не спря мача. Французинът успя да направи пробив за 2:1 гейма и веднага след това двубоят беше прекратен, а кортът – отново покрит. След подновяване на играта Цонга затвърди брейка, а след това Григор спаси нова точка за пробив, преди да спечели подаването си. При 3:5 българинът сервираше за оставане в частта. Той се справи със задачата си, като преди това отрази сетбол. Сега вече 19-ият в света французин подаваше за спечелване на сета. Димитров стигна до точка за връщане на пробива, но рискува и изкара на милиметри ретура в аут. 26-годишният Жо-Вилфред стигна до възможност да изравни частите и го направи с мощен форхенд по диагонала. Така след един час и 41 минути игра всичко започна отначало.

В третия сет Гришо стигна до точка за пробив в четвъртия гейм, но Цонга я неутрализира със сервис със скорост от над 200 км/ч. За съжаление в седмия гейм френският национал проби за 4:3. При 5:4 четвъртфиналистът от миналата година на Wimbledon застана на линията за начален удар, за да поведе в общия резултат. Цонга дръпна с 40:15 и приключи с 14-ия си ас.

При десетата си възможност за пробив Димитров най-сетне успя и поведе с 2:0 гейма. След това успя и да затвърди. В четвъртия гейм при 40:30 за сервиращия Цонга, съдията спря двубоя заради поредното преваляване. При подновяването Гришо стигна до точка за нов брейк, но не успя. Веднага след това французинът проби на нула за 2:3. Подемът в играта му и спадът в тази на 20-годишния хасковлия продължи и Цонга направи втори брейк, за да поведе с 4:3, а после спечели и пети пореден гейм. Първата ни ракета спря негативната серия.

Но при 5:4 френският тенисист сервираше за място в третия кръг. Димитров нямаше никакво намерение да се предава, отрази два мачбола и при третата си възможност за връщане на брейка дочака двойна грешка от съперника за 5:5. В 12-ия гейм първият българин с победа на Wimbledon при мъжете пропиля два сетбола и така се стигна до втори тайбрек в срещата. В него националът поведе с 2:0 точки, но смяната на половините дойде при 2:4. После Григор спаси трети мачбол при 5:6, а след това и четвърти за 7:7. Имаше и пети отразен при 7:8. При шестия Димитров капитулира, когато с плонж не успя да отрази минаващия удар на Цонга. Той остана да лежи на тревата, а радостният французин се прояви като джентълмен. Той прескочи мрежата и вдигна падналия съперник, за да го поздрави.

Коментаторът на двубоя Джон Макенроу не пестеше суперлативите за играта на българина и в заключение обяви, че това момче има неограничени възможности в тениса.

Димитров взема 45 точки за световната ранглиста, където е на рекордното за него и страната ни 62-о място сега, както и 20 125 британски лири.

Григор Димитров и Дмитри Турсунов от Русия трябва да играят на двойки в първи кръг срещу Александър Долгополов (Украйна) и Ксавие Малис (Швейцария).

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: China Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Пекин, Китай
Настилка: Твърда
Награден фонд: $3,891,650

Official Website | Livescore
Турнир: Japan Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Токио, Япония
Настилка: Твърда
Награден фонд: $1,989,865

Official Website | Livescore
Други новини