Как започна Wimbledon преди 134 г.



15-06-2011 00:00 | Станко Димов
Тази година Откритото първенство на Великобритания по тенис, известно още като Wimbledon, отбелязва своето 125-о издание. Началото е положено в Лондон с турнир за мъже през 1877 година – по времето на Руско-турската освободителна война.

Как е започнало смятаното за най-престижно и днес състезание в аристократичния тогава спорт? През 1868 година е създаден „Всеанглийски клуб за крокет”. Той се е помещавал на „Уорпъл роуд”, в лондонския квартал Wimbledon. Няколко години по-късно – през 1875-а, към дейностите на клуба бил добавен лаун тениса (тенис на ливада, в свободен превод). Това била играта, наричана и „сфайристик”, предложена година по-рано от майор Уолтър Уингфилд.

Затова през пролетта на 1877 година името се променя на „Всеанглийски клуб за лаун тенис и крокет”. За да се отбележи новото наименование на клуба, се провежда и първият тенис турнир в света. Специално за състезанието били създадени правила, по-голямата част от които се използват и днес. В първата надпревара участвали 22 мъже. Победител станал Спенсър Уилям Гор, който приел овациите на около 200 зрители на финала. Всички те били заплатили по един шилинг за билети.

През 1882 година клубът се специализирал изключително в тениса и думата „крокет” изпаднала от името му. Англия нямаше да е това, което е, без традициите обаче. По сантиментални причини през 1899 година било възстановено старото название, което е актуално и до днес, макар повече от век никой да не проктикува там британската игра крокет.

Жените се включват в надпреварата на Wimbledon през 1884 година. От 13 участнички най-добра била Мод Уотсън. Същата година започва и турнирът при мъжките двойки. Купите за победителите били подарени от Оксфордския университет, чийто тенис клуб се отказал от идеята да провежда собствено първенство за дуети.

Домът на английския тенис отеснял за многобройните зрители и участници. Това наложило първо разширение, а през 1922 година и преместване на ново място. Тогава лично крал Джордж V открил и сега действащия стадион на „Чърч роуд”.

Последната съществена промяна във „Всеанглийски клуб за лаун тенис и крокет” е подвижният покрив над централния корт, който беше открит през 2009 година. Доста време трябваше докато идеята узрее и бъде приета от консервативните поданици на кралица Елизабет ІІ.

Така че Wimbledon е една симбиоза между традиции, архаични правила, но и съвременни технологии.



 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини