Цеци отстъпи на Серина след 3 сета и 2 часа



14-06-2011 00:00 | Станко Димов
Първата ракета на България Цветана Пиронкова измъчи сериозно бившата номер едно в света Серина Уилямс при завръщането й на корта след повече от 11 месеца отсъствие заради травми и белодробен емфизем. В Ийстобрн, Англия, полуфиналистката от Wimbledon отстъпи на шампионката от миналата година с 6:1, 3:6, 4:6 след два часа и пет минути игра.

Цветана избра да сервира и взе подаването си на 15. След това направи пробив в неубедителния сервис гейм на американката. Пловдивчанката след това успя и да затвърди, за да дръпне с 3:0 гейма.Пиронкова направи и втори брейк, като се възползва от две двойни грешки на Серина. След края на четвъртия гейм ядосаната Уилямс удари ракетата си в тревата. Българката продължи да мачка именитата си съпреничка. При 0:5 носителката на 13 титли от Големия шлем сервираше за оставане в сета и спечелване на почетен гейм. Тя намери началния си удар и въпреки че се стигна до 40:40 взе подаването си. След това Цеци стигна до сетбол и завърши с форхенд по обратния диагонал.

Първият гейм на втората част беше драматичен. 34-ата в света българка пропусна на два пъти точки за пробив и в крайна сметка Серина Уилямс спечели подаването си, за което получи аплодисменти от сестра си Винъс, която бе на трибуните. Веднага след това Цеци допусна лесен брейк. Българската прима спря негативната серия при 1:3, когато отрази две точки за пробив, преди да вземе подаването си срещу започналата да играе мощно и да се движи добре по корта Серина. При 2:5 Цеци сервираше за оставане в частта и взе гейма като завърши с гръмотевичен ас. После 29-годишната четирикратна шампионка от Wimbledon подаваше за изравняване на сетовете. Пиронкова поведе с 30:0, но с два аса американката изравни, стигна до сетбол и спечели след излизане на мрежата.

Уилямс започна с пробив решителната част. При точката за пробив добър сервис на българката беше отсъден за аут и при второто подаване Серина се възползва. Последва затвърждаване за 2:0 в гейм с три аса. Цеца се записа в сета с убедителен сервис гейм, в който пусна и първата си къса, която беше недостижима за позакръглената американка. Пиронкова върна пробива за 2:2, след като поведе с 40:15 и реализира втората възможност след като мрежата спря топката да не попадне в нейната половина. За съжалените Уилямс отново проби, след като удар с рамката на пловдивчанката излезе в аут. При 3:5 първата ни ракета сервираше за оставане в двубоя и го направи безапелационно. След това Серина застана на крайната линия, за да запише първа победа от финала в Лондон на 3 юли 2010 година. Тя стигна до мачбол и го реализира.

Българката постигна три аса и направи две двойни грешки. Тя вкара 54 процента първи сервис и спечели 73 процента от точките при разигран първи начален удар. Цеци записа 80 точки, точно колкото и Уилямс. И във втората среща помежду им пловдивчанката взе първия сет, но загуби. На Roland Garros през 2007 година резултатът беще 7:5, 1:6, 1:6.

За участието си в Ийстборн Пиронкова взема една точка за световната ранглиста и 4450 долара от наградния фонд на турнира. Следващата й поява ще е на Wimbledon, където има да защитава 900 точки от полуфинала през миналата година в Лондон.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини