На Ли донесе титла на Китай



04-06-2011 00:00 | Станко Димов
Жадуваната от цял Китай първа титла на единично от Големия шлем в тениса е вече факт. Шестата в схемата на Roland Garros На Ли надигра на финала шампионката от 2010 година Франческа Скиавоне от Италия с 6:4, 7:6(0) за един час и 48 минути игра на корт „Филип Шатрие” в Париж.

Франка трябваше да спасява точка за пробив още в първия гейм, но се справи хладнокръвно. Азиатката играеше агресивно и мощно и заслужено взе подаването на съперничката за 3:2. На продължи да бъде по-уверената на корта. При 5:4 финалистката и от Мелбърн сервира срещу вялата и несигурна при ударите си Скиавоне и реализира още първата си възможност след аут на италианката.

Кризата на шампионката продължи и във втората част. Тенисистката от Ухан (виж и поръчай ракетата й) поведе с 40:0 при сервис на европейката и проби при третия си шанс. Фенката на Интер прояви признаци на пробуждане и стигна до точка за обратен пробив. Невъзмутимата На го неутрализира с ас, а после затвърди на 2:0. Скиавоне си възвърна тонуса и успя да върне брейка за 4:4. Два гейма по-късно китайката беше доста нервна, когато сервираше за оставане в сета. Тя устоя и стигна до 5:5. След размяна на още по един гейм сетът влезе в тайбрек. В него Ли зашемети съперничката и поведе с 6:0 на смяната на полето, т.е. имаше шест шампионски точки. Още при първата италианката изпрати топката в аут и китайката падна по гръб с вдигнати ръце.

На Ли приключи с 31 печеливши удари (три аса) и 24 непредизвикани грешки. Азиатката вкара 77 процента първи сервис и спечели 70 процента от разиграванията при първо подаване. За титлата бившата бадминтонистка взе чек за 1,2 милиона долара и от понеделник ще заеме рекордното за нея четвърто място в световната ранглиста.

„Трябваше да се боря до края. Когато Франческа върна пробива, си казах, че няма да се предам. Сигурно в Китай са много доволни. Благодаря на всички, които ме подкрепяха. Бях нервна, но знаех, че не трябва да го показвам на корта. Очаквайте ме и догодина”, заяви в телевизионно интервю На.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини