Днес е най-възрастният финал в Париж за века



04-06-2011 00:00 | Станко Димов
Комбинираната възраст на финалистките но Откритото първенство на Франция по тенис прави двубоят за титлата в Париж в събота „най-възрастния” за ХХІ век. Франческа Скиавоне (30 години и 346 дни) и Ли На (29 години и 98 дни) събират заедно 60 години и 79 дни. Италианката и китайката излизат от 16:00 часа българско време в спора за купата на корт „Филип Шатрие”.

Така финалът на Roland Garros е на най-преклонна възраст след този през 1998 година на Wimbledon между Мартина Навратилова и Натали Тозиа. А във френската столица единствено Крис Евърт и Навратилова през 1986 година са комбинирали повече години.

Като устойчива тенденция от WTA посочват факта, че в шести пореден финал в турнир от Големия шлем и двете тенисистки са над 25 години, което говори, че тези състезания са за пораснали момичета.

Франческа е любимка на публиката и изглежда фаворитка за дублиране на титлата. Сърцатата италианка намери оптималната си форма може би точно на полуфинала срещу Марион Бартоли. Уменията на тенисистката от Милано на клей са извън всякакво съмнение. Тя е роден борец и обратът срещу Павлюченкова, когато беше на два гейма от отпадането, е показателен за силата на характера на Франка. Но и спадът в играта й в първите две части показва, че не е непреодолима.

Китайката никога не е била поставяна в числото на фаворитите на червени кортове. Но изумителните качества, коите демонстрира срещу Азаренка и особено Шарапова, показаха, че нейният датски треньор Михаел Мортенсен й е вдъхнал вяра в силите и на коварния клей. При Ли На проблемът е да намали непредизвиканите грешки при мощните си удари от крайната линия.

Двете финалистки се се изправяли една срещу друга общо четири пъти и балансът е 2-2 победи. Последният им сблъсък беше преди година – пак в Париж. В третия кръг на Roland Garros Скиавоне се наложи над Ли с 6:4, 6:2.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини