Федерер спря серията на Джокович



03-06-2011 00:00
Рекордьорът по титли от Големия шлем Роджър Федерер за пети път се класира за финала на Roland Garros. Третият в схемата преодоля втория Новак Джокович със 7:6(5), 6:3, 3:6, 7:6(5) след повече от три часа и половина игра и ще срещне Рафаел Надал в спора за титлата.

Така шампионът от Париж през 2009 година спря и серията на сърбина от 41 победи от началото на годината и общо 43. Роджър нанесе и последната загуба на Новак на полуфиналите на ATP World Tour Finals в Лондон. На 28 ноември 2010 г. той се наложи с 6:4, 6:1 над белградчанина. И той беше непобеден до днес, 3 юни. Така за 25-ия си рожден ден Рафа получи като подарък от своя добър приятел това, че остава засега като номер едно в световната ранглиста.

Двубоят започна с пробив за Федерер, който обаче беше върнат веднага от сърбина. След това Ноле направи нов брейк за 4:2 гейма. Този път швейцарецът го върна тутакси. Закономерно се стигна до тайбрек. В него рекордьорът по титли от Шлема пое инициативата от началото и на смяната на полетата водеше с 4:2 точки. При 6:5 се добра до сетбол и го реализира след форхенд на Джокович в мрежата.

Във втората част Роджър проби за 3:1 срещу вялия си съперник и продължи да го мачка. При 5:2 той достигна до цели пети точки за спечелване на сета, но белградчанинът ги отрази до една. Все пак в следващия гейм Федерер удвои преднината си в сетовете при своето подаване.

Ноле даде всичко от себе си в началото на следващия, проби във втория гейм, след грешка на съперника от бекхенд, а после стигна и до 3:0. Швейцарския ас взе най-сетне гейм, след като отрази преди това брейк бол. До края нямаше нови пробиви. В деветия гейм Джокович сервираше за сета и го направи на нула.

Първите осем гейм на четвъртата част бяха без нито една възможност за пробив. В деветия се стигна до равенство, а после при предимство на сервиращия Федерер в печеливша ситуация той експериментира несполучливо с една къса топка. Тук Новак видя своя шанс и стигна на два пъти до брейк пойнт, като при втория съперникът му удари с рамката на ракетата и сърбинът проби за 5:4. След това 24-годишният Джокович подаваше за изравняване на сетовете. Но Роджър му поведе с 40:0 и при третата си възможност върна брейка с форхенд уинър. После бащата на близначки отрази още две точки за пробив, преди да спечели за 6:5. Стигна се до втори тайбрек в мача. Размяната на половините дойде при 3:3 точки. Федерер поведе с 6:3 и реализира третия мачбол с 18-ия си ас.

Роджър направи 46 непредизвикани грешки и 48 печеливши удари. При Джокович балансът на тези показатели е 41-40. Ноле за трети път отпада на полуфиналите на Roland Garros.

Федерер е на 23-и финал в Шлема и първи от Мелбърн през януари миналата година. Срещу Надал не е играл в спор за трофея от Голямата четворка от Australian Open през 2009-а. В Париж двамата имат три финала помежду си, всичките спечелени от испанеца.


 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: China Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Пекин, Китай
Настилка: Твърда
Награден фонд: $3,891,650

Official Website | Livescore
Турнир: Japan Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Токио, Япония
Настилка: Твърда
Награден фонд: $1,989,865

Official Website | Livescore
Други новини