Шарапова срещу Ли на полуфинал



01-06-2011 00:00 | Станко Димов
Седмата поставена Мария Шарапова и шестата Ли На ще определят втората финалистка на Roland Garros. Рускинята за втори път достига до тази фаза в Париж след 2007 г. Китайкатапък е първата азиатска полуфиналистка тук. Вчера до тази фаза достигнаха защитаващата титлата си Франческа Скиавоне и Марион Бартоли.

Мария беше повече от убедителна срещу №15 в схемата в Париж Андреа Петкович от Германия и я победи с 6:0, 6:3 за един час и половина игра. В ложата на руския секссимвол освен шведският й треньор Томас Хогстед беше отново и нейният годеник – словенският баскетболист на Ню Джърси Нетс Саша Вуячич.

Маша буквално унищожи съперничката си в първата част. Тя я спечели на нула, като реализира три пробива от пет възможности. Най-богатата спортистка в света атакуваше с оръдейни ретури слабия втори сервис на родената в Тузла Петкович. В заключителния гейм германката стигна до две точки за пробив, но Шарапова ги отрази и затвори сета за 32 минути.

Следващата част продължи по същия начин. При 0:2 Петкович взе най-сетне гейм при свое подаване и прекъсна негативната серия от осем загубени игри. Това даде кураж на бившата шампионка от „Алианц къп” в София и тя дори направи пробив. Но рускинята веднага постигна втори и излезе напред в резултата с 3:2. Последва нова размяна на пробиви. Шарапова затвърди, а при 5:3 стигна до два мачбола и вдигна ръце победоносно при втората си възможност.

Ли На пък елиминира четвъртата поставена и смятана от мнозина за фаворитка дори за титлата Виктория Азаренка със 7:5, 6:2 също за 90 минути игра.

Тенисистката от Беларус направи пробив за 2:1 при първата възможност. Китайката обаче го върна веднага. Когато изглеждаше, че двете ще играят тайбрек, в 12-ия гейм Ли На проби. Тя поведе с 40:0 и реализира още първия си сетбол с бомбен форхенд по диагонала.

Азаренка отново проби в третия гейм. Ли го върна по същия сценарий за 2:2 след гейм на нула. 29-годишната финалистка от Мелбърн натисна и проби пак за 4:2. След това тенисистката от Ухан записа сервис гейм на нула и се нуждаеше от само още един, за да спечели. Тя го взе веднага при третия си мачбол и триумфира заслужено.

Ли На демонстрира огромен прогрес на клей, след като смени съпруга си Джиян Шан като треньор с датчанина Михаел Мортенсен. Тя стига трети пореден полуфинал с него след тези в Мадрид и Рим.


 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Ролан Гарос
Категория: Голям Шлем
Място на провеждане: Париж, Франция
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: Lyon Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Лион, Франция
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Geneva Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Женева, Швейцария
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Други новини