Федерер спря Монфис, чака Джокович



31-05-2011 00:00 | Станко Димов
Шампионът на Откритото първенство на Франция по тенис през 2009 година Роджър Федерер се класира на полуфиналите в Париж без загубен сет. Третият в схемата швейцарец елиминира последния французин - №9 Гаел Монфис, с 6:4, 6:3, 7:6(3) за малко повече от два часа и половина игра при силен вятър. Така за трети пореден път в турнир от Големия шлем бившият номер едно излиза на полуфинал срещу Новак Джокович. Сърбинът спечели на US Open и Australian Open.

Подкрепян неистово от публиката парижанинът поведе с 3:1 с пробив след две двойни грешки на швейцареца. Федерер обаче го върна веднага, а в осмия гейм пропиля няколко възможности за нов брейк. В десетия гейм Роджър поведе с 40:15 при сервис на Монфис и веднага приключи сета в своя полза след форхенд в аут на съперника.

Рекордьорът по титли от Големия шлем продължи да мачка своя опонент, който загуби тонус, и го проби с лекота за 2:0 в началото на следващата част. Разсейване на Федерер обаче доведе до връщане на брейка от страна на французина за 2:3. Силният вятър обаче спомогна Монфис да направи двойна грешка, която доведе до нов пробив за третия в схемата за 4:2. В деветия гейм Брюнета от Базел сервираше за сета. Той поведе с 40:0 и приключи при третата си възможност.

Първият гейм в третия сет продължи 13 минути. Той завърши с пробив на Федерер след къса топка на мрежата. 24-годишният французин го върна след слаб гейм на съперника за 2:2. След това швейцарецът пропиля с лека ръка няколко точки за пробив и се стигна до тайбрек. В 12-ия гейм Монфис получи някакво разтежение и закуцука. В дългия заключителен гейм Роджър водеше с 5:1 точки при размяната на половините. При 6:1 той получи пет мачбола и реализира третия.

„Не беше лесно да завърша мача срещу Монфис. Вятърът беше неприятен. Отново съм на полуфинал тук и съм щастлив. Гаел игра отлично, мачът не беше от най-добрите и за двамата. Опитвах се да печеля бързо точките. Имам две дни почивка и чакам после срещата с Новак. Чака ни хубав мач и по-добрият ще победи в него”, заяви Федерер след двубоя.

Роджър излиза срещу Джокович в следващия кръг. Белградчанинът се класира без игра, заради отказването на Фабио Фонини. Швейцарецът води срещу Джокович с 13-9 победи, но загуби последните три сблъсъка – всичките тази година. Ноле се наложи на полуфинала в Мелбърн (7:6(3), 7:5, 6:4) , на финала в Дубай и на полуфинала в Индиън Уелс. Последният успех на Федерер е и последната загуба на Джокович. На 28 ноември 2010 година в Лондон на полуфинала на ATP World Tour Finals швейцарецът се наложи с 6:1, 6:4. След това сърбинът записа 43 поредни успеха. Дали тази серия ще бъде спряна от Федерер? Ще разберем това в четвъртък.


 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Уимбълдън
Категория: Голям Шлем
Място на провеждане: Лондон, Великобритания
Настилка: Тревна
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Други новини