Чилич може за свали Надал, Федерер отпадна



12-05-2011 00:00 | Станко Димов
Световният номер едно в тениса Рафаел Надал се класира за четвъртфиналите на турнира на клей в Рим отк сериите „АТР 1000”. Той се нуждае от само още една победа, за да опази първото си място в ранглистата от напиращия Новак Джокович. За тази цел Рафа трябва да се наложи в петък, 13 май, над Марин Чилич.

Надал се справи на осминафиналите със своя сънародник и близък приятел Фелисиано Лопес с 6:4, 6:2 за един час и 16 минути игра. За разлика от трисетовата драма срещу Паоло Лоренци, 24-годишният левичар от Манакор почти нямаше затруднения. Рафаел имаше един критичен момент, когато Лопес успя да върне пробив за 3:4 в първата част.

Защитаващият титлата си в Рим испанец завърши с впечатляващите 88 процента вкаран първи сервис и 100 процента (!) спечелени точки при второ подаване. Освен това Надал направи само 12 непредизвикани грешки срещу 30 на Фелисиано.

„Имах треска и температура снощи и честно казано в последния момент реших да изляза на корта. Бях на лекар сутринта и той ме посъветва да поспя и да видя как ще се чувствам след това. Така и направих. Бях по-добре и играх по-успешно от вчера”, разкри Рафа след двубоя.

Хърватинът Чилич пък се справи с №11 в схемата Марди Фиш от Съединените щати със 7:6(6), 6:3 след почти два часа на корта. Мръня, който е №23 в света, постигна единствения пробив в мача във втория сет. Освен това 198-сантиметровият тенисист постигна шест аса срещу десет на Фиш.

Досега Надал и Чилич са играли два пъти и са си разменили по един успех. Първо хърватинът спечели на полуфинала в Пекин през 2009 година с 6:1, 6:3. През януари в Австралия пък испанецът се наложи с 6:2, 6:4, 6:3.

При евентуална загуба на Рафа, Джокович би оглавил класацията на АТР за първи път, ако спечели титлата на „Форо Италико”. По-късно тази вечер Ноле излиза срещу Станислас Вавринка от Швейцария.

В същото време третият в схемата Роджър Федерер отпадна. Швейцарецът загуби от Ришар Гаске (Франция) след 6:4, 6:7(2), 6:7(4) за два часа и 20 минути игра. В решителния тайбрек в третата част Гаске поведе от началото. Той стигна до 6:4 точки и реализира още първия си мачбол, след като Федерер изпрати бекхенда си в аут.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Уимбълдън
Категория: Голям Шлем
Място на провеждане: Лондон, Великобритания
Настилка: Тревна
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Други новини